Sănătatea stă în microbiom: cum îl facem bine, ca să ne fie bine?

Corpul uman este compus din mai mulți microbi decât celule: atât de mulți încât totalitatea lor ar forma un organ separat, cu greutate de până la trei kilograme. Nu este doar un detaliu inedit, ci o informație care ne poate schimba viața, dacă știm s-o folosim în favoarea noastră.

Noua frontieră în medicină o reprezintă, în ultimii ani, știința fascinantă și foarte meticuloasă a microbiomului: cele 100 de trilioane de specii microbiene care „locuiesc” doar în intestine, asta fără a le pune la socoteală și pe cele din piele și din plămâni.

Avem 20.000 de gene care compun genomul uman, în schimb corpul nostru conține de o sută de ori mai multe gene microbiene: peste trei milioane. De aceea, medicul Marija Rakonjac, directorul Zepter Scientific & Medical Board (despre care am povestit mai multe într-un articol dedicat) consideră că, din punct de vedere celular, putem fi considerați ca fiind doar 10% umani și 90% bacterii. Tehnic, este o afirmație perfect reală, având în vedere că 99% dintre genele din corpul nostru se găsesc în celule microbiene, nu în celule umane.

Pare genul de informație fascinantă și neașteptată, pe care o citești, rămâi uimit și apoi treci mai departe, doar că – spre deosebire de alte „anecdote” despre corpul uman – detaliile legate de microbiom nu sunt doar curiozități la care nu te-ai fi gândit niciodată, ci instrumente active de care depinde sănătatea corpului, în ansamblul său.

De multe ori spunem că sănătatea depinde de „gene”, de ceea ce am moștenit de la generațiile anterioare și ce ne-au transmis părinții noștri prin propriul lor ADN.

Este explicația cea mai accesibilă atunci când ne plângem de felul în care corpul nostru face față bolilor și mediului. „Nu avem gene bune”. Din acel moment, „mingea” nu mai este în terenul nostru, nu ține de noi. Este un dat.

De fapt, este o informație incompletă: genele noastre nu ne dictează destinul, nici pe departe. Chiar dacă să spunem că, în teorie, avem câteva gene care ne-ar putea face probleme, faptul că ele ajung sau nu să se manifeste depinde în mod direct de noi: de felul în care ne întreținem microbiomul și de alegerile pe care le facem în relație cu mediul înconjurător. Mingea se află în terenul nostru și a fost mereu acolo, dar abia acum am aflat-o oficial.

”GAZDELE” TREBUIE SĂ-ȘI SUPRAVEGHEZE ”CHIRIAȘII”

De vreme ce suntem, practic, organisme colonizate de microbi, nu este logic ca sănătatea noastră în ansamblu să depindă de starea de sănătate a microorganismelor care trăiesc înăuntrul nostru?

De la această cauzalitate pornește un șirag întreg de consecințe pentru corpul uman, pentru că interacțiunea dintre corpul nostru, microorganismele dinăuntru (microbiomul) și mediul înconjurător este punctul de plecare pentru sănătatea sau, dimpotrivă, pentru suferințele noastre fiziologice. De multe ori chiar acelea pe care le considerăm „fără leac”, fiindcă nimeni nu reușește să le dea de capăt.

Starea microbiomului și impactul mediului înconjurător ne dictează predispoziția la anumite boli, generează suferințele cronice pe care le purtăm după noi și ne alterează radical funcțiile digestive, metabolice, neurologice și imunologice.

CE DĂ PESTE CAP MICROBIOMUL ȘI CUM ÎL PUNEM LA LOC?

Pentru că sunt colonii diferite de microbi care locuiesc în părți diferite ale corpurilor noastre, nu există un singur aspect al vieții zilnice care să aibă impact direct asupra tuturor. Din păcate sau din fericire, fiecare acțiune pe care o întreprindem în fiecare zi, de la apa pe care o bem și până la nutrienții din alimentele consumate, are un impact clar și cuantificabil asupra stării microbiomului.

Este un lucru îngrijorător, dacă ne gândim că fiecare dintre alegerile zilnice poate să ne perecliteze sănătatea, dar în același timp foarte eliberator, pentru că în cele din urmă sănătatea noastră depinde în mod direct de noi și de ceea ce facem cu propriul corp: nimic nu mai este „inexplicabil”, ci doar consecința unei acțiuni sau alegeri voluntare.

Microbiomul intestinal este afectat de alegerile nutriționale precare și de gătitul nesănătos, dar și de apa poluată pe care o consumăm și de substanțele dăunătoare din vasele de gătit, produsele cosmetice și produsele chimice.

Microbiomul tractului respirator este afectat în principal de aerul poluat.

Microbiomul cutanat este afectat de razele UV, de expunerea insuficientă la lumină naturală și de contactul cu substanțele dăunătoare din produse de îngrijire a pielii sau din vasele de gătit.

Toate trei sunt influențate, în același timp, de produsele farmaceutice pe care le folosim și de o viață sedentară și dezordonată, lipsită de mișcare fizică și cu somn insuficient.

DE UNDE ÎNCEPEM?

Întreg microbiomul uman este esențial, dar cele 100 de trilioane de microbi din intestine, mai precis starea acestora în fiecare moment – reprezintă baza sănătății noastre și sursa celor mai multe dintre bolile cu care ne confruntăm în zilele noastre. Să nu uităm că mai mult de 70% din sistemul nostru imunitar se află în interiorul intestinelor.

Prin „starea” microbiomului intestinal ne referim la echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele, pentru că un sistem digestiv sănătos trebuie să aibă mai multe specii de microbi benefici decât dăunători. Când raportul se inversează, apar inflamațiile și de acolo o paletă largă de suferințe cronice sau punctuale: obezitate, astm și boli respiratorii, eczeme, diabet, hepatite non-alcoolice, depresii, boli cardiovasculare sau cancer de colon.

CE PUTEM SĂ FACEM NOI, CONCRET?

Ceea ce îți spunem în continuare sunt lucruri mici, dar esențiale pentru sănătatea ta în ansamblu. Le spunem „mici” pentru că ne referim, de fapt, la o sumă de alegeri zilnice, repetate, care îți vor construi, în timp, o sănătate de fier și o imunitate de invidiat în fața bolilor. Nu e magie, e știință:

GĂTEȘTE ÎN VASE DE CALITATE

Atât microbiomul intestinal cât și cel cutanat sunt direct influențate de substanțele chimice cu care intră în contact, iar vasele de proastă-calitate sunt prima sursă de compuși toxici cu care interacționează corpul uman. În plus, chiar dacă ingredientele cu care gătești sunt de bună calitate, preparate greșit și într-un vas necorespunzător ele pot să facă mai mult rău decât bine microbiomului tău.

Vasele Zepter Masterpiece Cookware sunt gândite special pentru a menține calitățile nutriționale și savoarea naturală a fiecărui ingredient și reprezintă singurul sistem de gătit din lume care a fost vreodată testat din acest punct de vedere. Universitatea din Milano a efectuat un studiu în urma căruia a reieșit că hrana preparată în vasele Zepter este mai sănătoasă, menținând valorile nutriționale și proprietățile organoleptice.

BEA APĂ PURIFICATĂ

Hidratarea corectă este esențială pentru sănătatea organismului, dar o apă încărcată cu chimicale nu reușește să ne detoxifieze în mod corespunzător organele și țesuturile și afectează pe termen lung microbiomul intestinal

Marija Rakonjac recomandă exclusiv consumarea apei purificate, în locul apei de la robinet, care riscă să fie contaminată cu chimicale precum clor și alte derivate ale lui, legate în ultimii ani de creșterea cazurilor de cancer de vezică urinară, leucemie și malformații la copii.

Nici apa îmbuteliată nu este o soluție, fiindcă poate fi contaminată cu ftalați sau petrochimice toxice cunoscute, precum bisfenol A, recunoscute ca agenți cancerigeni și disruptori endocrini. De aceea, varianta optimă pe termen lung este purificatorul de apă AqueenaPro, care nu doar produce 370 de litri de apă purificată în 24 de ore, ci este – dovedit printr-o explicație detaliată – o economie la bugetul familiei tale.

AI GRIJĂ LA AERUL PE CARE-L RESPIRI

Microbiomul tractului respirator este influențat pe termen lung de aerul poluat, încărcat cu alergeni, de infecțiile respiratorii preluate tot din aer și de fumul de țigară. Practic, toți acești factori ajung să influențeze în mod semnificativ compoziția florei microbiene și duc la dezechilibre între microbiota bună și cea rea.

Ceea ce noi numim dezechilibru este numit, în termeni medicali, disbioză, iar manifestarea ei concretă este prin alergii, boli respiratorii cronice precum astmul sau prin boala pulmonară obstructivă cronică (una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial).

Cu cele cinci filtre care funcționează ca o singură unitate de filtrare (antistatic, antibacterian, antialergic, filtru Hepa și filtru de carbon activ), Therapy Air iOn elimină mucegaiul, mirosurile neplăcute, gazele toxice, părul din aer, polenul, particulele de praf, fumul de țigară și germenii care pot provoca infecții. De asemenea, neutralizează cauzele alergiilor, virusurilor gripale și bacteriilor.

RENUNȚĂ LA EXCESUL DE MEDICAMENTE

Suntem mai dependenți ca oricând de medicamente: potrivit statisticilor europene, numărul deceselor cauzate în mod direct de administrarea de analgezice și de complicațiile derivate din acestea depășește, oficial, numărul deceselor în accidente rutiere. Nu mai punem la socoteală și celelalte terapii luate „după ureche”, care pun presiune pe organele digestive și, implicit, pe microbiomul intestinal.

În același timp, și microbiomul cutanat se confruntă cu agresiuni de proporții prin razele UV emise de Soare, asupra căruia puțini dintre noi ne protejăm cu adevărat „ca la carte”.

Citește și: 7 motive pentru care Zepter este brandul ideal pentru mileniști

Pentru ambele probleme soluția este la îndemână: dispozitivul Bioptron, cu lumină polarizată policromatică, bazat pe descoperiri științifice laureate cu Premiul Nobel în medicină. Lumina medicală a Bioptronului este identică luminii produsă natural de soare, dar fără radiații UV, fără efect de încălzire și cu efect stimulator asupra celulelor.

Multe dintre afecțiunile pe care le tratăm adesea cu abuz de produse farmaceutice – afecțiuni dermatologice, plăgi, dureri cronice sau musculare, depresii sezoniere, imunitate scăzută, iritații sau reumatism, pentru a menționa doar o mică parte – pot fi tratate cu succes cu lumina blândă a Bioptronului, fără niciun efect secundar.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *