SĂNĂTATE PRIN APĂ: „Apa să o mănânci și mâncarea să o bei”

„Trece ziua și uit să beau apă”. De câte ori n-ai auzit în jurul tău această mărturisire, făcută cu jumătate de gură, și de câte ori nu te-ai regăsit în ea? Dincolo de teoria paharelor zilnice și a litrilor de apă „obligatorii”, de cele mai multe ori nu știm cum trebuie să consumăm cel mai important lichid dintre toate.

Filozofia Zepter se bazează de 30 de ani încoace pe lucrurile simple, care să ne facă viața ușoară, iar noi, oamenii, ne poticnim exact în cele mai elementare lucruri. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem, mișcarea pe care alegem (sau nu) s-o facem, toate astea fac parte din firescul care, în aparență, nu necesită învățare. În ritmul alert al zilelor noastre, însă, aceste lucruri elementare se cer redobândite corect, pentru că de ele depind toate celelalte.

Deși conștienți că suntem cu toții mai bine de 80% apă, găsim tot mai dificilă integrarea acesteia în viața de zi cu zi. Unii dintre noi au înlocuit-o cu diferite băuturi carbogazoase, care dau iluzia unui stomac plin și a unei pofte de dulce satisfăcute facil. Alții se amăgesc cu ideea că un ceai îndulcit sau o cafea cu lapte pot ține loc de hidratare – când efectul e fix invers – iar cei mai mulți nici măcar nu-și pun problema apei, fiindcă sunt prea ocupați ca să-și mai aducă aminte că le e sete. De câte ori nu a trecut ziua fără să-ți dai seama că n-ai băut nici măcar un singur pahar cu apă?

Realizarea completă a proceselor celulare, eliminarea toxinelor din corp, precum și populara „detoxifiere” depind direct de gradul de hidratare a corpului, fiindcă apa are rolul de a curăța și pregăti organismul pentru procesele complexe care au loc la interior. Multe dintre afecțiunile aparent fără leac cu care se confruntă oamenii zilelor noastre au legătură cu absența apei, cu apa de calitate proastă sau cu un stil de viață în care toxinele nu apucă să fie eliminate niciodată.

ȚI-E FOAME? DE CELE MAI MULTE ORI ȚI-E DOAR SETE.

Obezitatea, boala cu una dintre cele mai ridicate incidențe în zilele noastre, are legătură directă tot cu apa. Așa cum orice medic nutriționist bun se va strădui să-ți explice, ceea ce considerăm a fi „foame” nu este uneori decât o poftă trecătoare, exacerbată de absența apei în corp. Altfel spus, dacă stomacul este plin și nouă ne este încă inexplicabil foame sau avem o poftă nebună de un anumit preparat, ar trebui să consumăm un pahar mare de apă, care să ne astâmpere setea.

Dacă în continuare stomacul – atenție, stomacul, nu creierul pofticios – dă semne de foame, înseamnă că organismul are nevoie într-adevăr de combustibil. În 99% dintre cazuri, însă, e doar o sete nesatisfăcută, care ne trezește senzația de foame imposibil de controlat. Nu există două senzații mai ușor și frecvent confundate decât foamea și setea.

SĂ RESPIRĂM CORECT, SĂ BEM CORECT

În străinătate există cursuri elaborate în care ești învățat să respiri corect, acel inspirat și expirat din diafragmă, pe care doar bebelușii îl mai stăpânesc instinctiv. Noi, adulții, am înlocuit respirația profundă și odihnitoare cu o variantă superficială și grăbită, care stă la baza multor stări aparent inexplicabile de oboseală și epuizare.

Faptul că facem totul în grabă ne-a extins nerăbdarea și la modul de a ne hidrata. Apa nu se bea pe nerăsuflate, cu gâlgâituri sau cu poftă, dar uneori o „devorăm” mai ceva ca pe o prăjitură, mai ales după ce am petrecut o jumătate de zi fără să bem o singură picătură. Sintagma din titlu – „apa se mănâncă și mâncarea se bea” – este unul dintre marile adevăruri neglijate în zilele noastre.

CE ÎNSEAMNĂ ”SĂ MĂNÂNCI APA”?

Apa se bea cu înghițituri mici și se ține în cavitatea bucală măcar cât numeri până la 15-20. În primul rând pentru a adapta temperatura ei la temperatura corpului, iar apoi pentru a o amesteca cu salivă, facilitând astfel procesul de digestie. Pe aceeași paralelă, mâncarea trebuie „băută”, adică mestecată de cel puțin 40 de ori, până când devine lichidă și se amestecă perfect cu saliva. Digestia începe din cavitatea bucală: de câte ori n-ai auzit această propoziție și ai ignorat-o complet?

CÂT DE MULT CONTEAZĂ CALITATEA APEI?

Apa băută în tihnă pe tot parcursul zilei, cu înghițituri mici, are puterea de a-ți schimba radical starea de sănătate și tonusul, iar pentru asta e suficient să pui sfaturile noastre la încercare timp de câteva zile. Dacă vrei ca și calitatea hidratării să fie mai bună și starea ta de sănătate vizibil îmbunătățită, aici intervine o altă discuție legată de calitatea apei și de ceea ce suntem obișnuiți să bem.

În locul unei ape îmbuteliate într-un PET – care, de cele mai multe ori sfârșește într-un colț de natură, pentru următoarele milenii – ar fi mai simplu și economic să ne luăm apa direct de la robinet, nu-i așa? În teorie da.

România folosește încă procedeul clorinării pentru dezinfectarea apei din circuitul public, iar clorul e dovedit toxic asupra organismului, în consum îndelugat. Totuși, asta nu înseamnă că nu putem bea apă de la robinet. Edelwasser de la Zepter și Aqueena Pro sunt purificatoare care trec apa printr-o membrană specială, captând cele mai periculoase substanțe (plumb, radiu, arsen pentavalent), dar și bacteriile, printr-un filtru special bazat pe argint.

Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, poți citi singur AICI sau poți să rogi un specialist Zepter să-ți explice succint ce presupune asta și îți va răspunde imediat. Edelwasser are mici dimensiuni (e cât un hard de computer), se montează rapid la chiuveta ta și este o variantă sănătoasă și economică, prin care vei salva, în timp, sute de lei plătite lunar pe apă îmbuteliată. Plus sănătatea ta, care e neprețuită.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *