Rib Eye Steak

Nu-i așa că vă este poftă de o friptură fragedă și suculentă care să vi se topească în gură de la prima înghițitură? Probabil că primul fel de friptură care vă trece prin minte este un mușchiuleț de vită fraged, care pe lângă frăgezimea lui mai are și un gust minunat, fiind așadar considerat de mulți cea mai bună friptură dintre toate fripturile. Ceea ce poate nu știați însă, este că regatul dumneavoastră culinar poate fi îmbogățit și cu alte feluri de friptură, la fel de generoase sau dacă nu, chiar mai gustoase!
Astăzi vrem să vă invităm într-o escapadă culinară pe tărâmurile Vestului Sălbatic, unde călăreții (cowboys) au devenit renumiți în gastronomie pentru „invenția” Rib Eye Steak-ului (antricot de mânzat). Spiritul lor aventurier i-a inspirat să descopere că cea mai bună carne la grătar este cea din jurul coastelor.

Gustul și frăgezimea Rib Eye-ul pot fi asemănate cu cele ale mușchiul de vită, însă doar după ce a trecut printr-un amplu proces de maturare, prin care bucata de carne devine mai suculentă, mai fragedă și mai gustoasă. Maturarea cărnii prin uscare se poate face în spații dotate cu o climatizare specială sau prin împachetarea cărnii într-o pungă bine-uscată și permeabilă la umiditate. Prin acest proces carnea capătă o calitate superioară, o textură mai fină și un gust desăvârșit. Știm, pare un proces greoi și costisitor, însă nu trebuie să fie așa! Cu ajutorul sistemului de vidare VacSy de la Zepter puteți replica foarte bine acest proces acasă la dvs. sau… puteți oricând să achiziționați carne maturată de la măcelăriile care se respectă.

Pentru rețeta de astăzi noi am ales să vă prezentăm „calea de mijloc”: vom matura carnea cu ajutorul sistemului de vidare VacSy, după care o vom pregăti la grătar folosind Vasul de frigere Quadra Z-Q1918-SC din colecția Masterpiece Cookware, perfect pentru un Rib Eye Steak gătit ca la carte, chiar în bucătăria dvs. de acasă! În plus, datorită aliajului metalic superior 316L, a unei tehnologii avansate și a unui design inovator, vasele Zepter permit gătirea fără adaos de apă și grăsimi. Preparatele devin astfel mai gustoase, păstrându-și aromele naturale, valorile nutriționale și biologice și cel mai important, nu produce acele substanțe atât de periculoase pentru sănătatea dvs. și a celor dragi!
Sfat: Deși carnea roșie este o sursă bogată de proteine, grăsimi sănătoase și fier, dacă vă doriți o dietă sănătoasă, nu este recomandată pentru consumul zilnic.

Video aici

Ingrediente (1 porție):
250g antricot de mânzat maturat
20g zucchini
20g roșii
20g ardei gras
20g morcov
10g vânătă
5g ceapă
10ml ulei de măsline
5g varză
1g piper negru

Mod de preparare:
Vasul Quadra vă va servi drept grătar – așezați vasul pe plita cu inducție, acoperiți vasul cu capac și porniți plita la o temperatură de 240°C timp de 2 minute.
– Așezați friptura în vas, fără să adăugați ulei, grăsimi, sare sau alte condimente. Acoperiți vasul și reduceți temperatura la 90°C. Baza vasului va fi deja suficient de fierbinte încât să producă efectul de grill.
– După 2 minute întoarceți bucata de friptură, acoperiți din nou vasul și lăsați-o să se gătească vreme de 2 minute la aceeași temperatură (90°C).
– Opriți sursa de căldură și lăsați vasul să se odihnească (acoperit) timp de 2 minute.
– După ce ați scos friptura din vas, adăugați legumele tocate după placul dvs. în sosul rămas de la friptură.
– Așezați din nou vasul pe plita cu inducție la o temperatură de 90°C și lăsați-le să se înăbușească la foc mic timp de 15 minute.
– Lăsați vasul acoperit timp de încă 2 minute după care adăugați ulei de măsline, piper și chili (dacă doriți).
– Serviți friptura feliată deasupra delicioasei garnituri ratatouille, adâugând încă puțin ulei de măsline și piper.
Sfatul bucătarului: Bucățile de carne ar trebui să fie de 1.5 – 2 cm grosime. Nu încercați să frăgeziți carnea sau să o înțepați cu furculița. Pentru un plus de savoare serviți friptura cu sosuri făcute în casă: chimichurri, guacamole, salsa cu chili sau muștar Dijon.
O singură privire la această friptură și este suficient să vă lase gura apă!
Poftă bună!

Chef Petra Gerić

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *