Mediul în care trăiești îți dictează destinul: ce ai de gând să faci?

Un principiu străvechi despre succes spune că ajungem media aritmetică a oamenilor cu care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. La sănătate și stare de bine se aplică același principiu: suntem punctul de intersecție al factorilor de mediu în care trăim. Aer, apă, mâncare, lumină. Și totuși, puterea se află în mâinile noastre.

Cu un an în urmă, specialiștii de la Harvard Business Review făceau un experiment  pe 24 de profesioniști „corporatiști”: arhitecți, designeri și manageri din diferite domenii. Timp de două săptămâni, cei 24 au fost rugați să vină să muncească într-un open-space identic celui în care lucrau la companiile lor, și să facă exact ceea ce ar face în mod normal de la 9 la 17, conform programului obișnuit de lucru.

Totul a rămas identic cu orice alt open-space obișnuit: condiții de lucru standard, spații standard, iluminare standard. Un singur lucru a fost schimbat, fără ca lor să li se spună: calitatea aerului. Se știe că în general blocurile de birouri suferă la partea de ventilație, așa că realizatorii experimentului au dublat cantitatea de aer din încăpere, schimbând de asemenea calitatea lui. 

Cum? Prin eliminarea materialelor care emit chimicale: substanțe de curățat suprafețele, cerneluri și markere, chiar și îmbrăcăminte curățată chimic. Toate au fost eliminate din spațiul în care își desfășurau activitatea subiecții. În fapt, cei 24 de angajați au fost supuși unui mediu tipic de lucru, dar cu mai mult aer și cu o concentrație de compuși organici volatili mai mică. 

La finalul experimentului, concluziile au fost uluitoare: testând zilnic (cu un test standard, recunoscut internațional) fiecare dintre cei 24 de profesioniști și comparând cu activitatea lor de dinainte, valorile au fost mai mari pentru toate cele nouă funcții cognitive. Bref, pentru că au respirat mai mult aer, oamenii au planificat mai bine, au luat decizii mai ușor, au făcut strategii de criză mai bune și au fost mai productivi. Fără să se schimbe nimic altceva în afara aerului.

Nu este valabil doar pentru un eșantion de 24 de oameni aleși de Harvard, este valabil pentru fiecare dintre noi, doar că rareori ne gândim la acest aspect. Cum ar fi dacă ne-am schimba viețile, fără să ne schimbăm radical tiparele de gândire sau de acțiune, numai modificând factorii de mediu pe care aproape că nici nu-i mai băgăm în seamă, pentru că par „subînțeleși”: aerul, apa, lumina, hrana?

În cele ce urmează îți prezentăm, din experiența de peste 30 de ani a brandului Zepter, ce poate face fiecare dintre factorii de mediu sus-amintiți pentru sănătatea și starea ta de bine. Concret, dovedit și argumentat.

AERUL MAI BUN

Nu trebuie să ne aflăm într-un experiment al Universității Harvard ca să constatăm pe propria piele cât de mult contează aerul. Dormim întotdeauna mai bine și mai odihnitor la munte, într-o cameră bine-aerisită, cu aer curat și rece. Ba chiar spunem, de multe ori, că aerul de muntele ne trage la un somn sănătos sau, din contră, ne „trezește” și ne dă energie. 

Nu este o întâmplare. Aerul ionizat negativ crește nivelul de energie fizică al corpului, combate stresul și depresiile, întărește sistemul imunitar și luptă împotriva insomniilor.

Umplerea plămânilor cu aer ionizat negativ, la fel ca aerul de munte, este o formă de sănătate accesibilă chiar și celor care stau la oraș, iar soluția se numește TherapyAir iOn, purificatorul de aer care trece tot aerul din locuința ta prin cinci filtre, îl ionizează negativ și captează toate mirosurile neplăcute. 

Dispozitivul nu are mai mult de 8,8 kilograme și poate fi mutat cu ușurință prin casă, inclusiv în încăperea în care dormi, în livingul în care petreci timp cu familia sau în bucătăria în care gătești. 

TherapyAir iOn este prevăzut cu cinci filtre care funcționează împreună, ca o unitate integrată: filtrul antistatic (elimină mucegaiul, părul și particulele mari de praf), filtrul antibacterian (care reține bacteriile mai mari de un micron, polenul și particulele de praf mai mici, care au scăpat de primul filtru), filtrul Hepa (elimină cele mai mici particule de praf, plus fumul de țigară, iar tiabenzadolul neutralizează bacilii, sporii de mucegai și germenii care generează infecții), filtrul antialergenic (care neutralizează inclusiv bacteriile Legionella, care colonizează de obicei aparatele de aer condiționat, și conține extract de Ginko Biloba) și filtrul de carbon activ, care elimină toate mirosurile neplăcute. Filtrele sunt ușor de curățat și se înlocuiesc o dată la câteva luni.

Așa cum am scris și într-un articol mai amplu despre importanța somnului, de vreme ce mintea și corpul au nevoie de somn pentru „reparațiile” necesare după fiecare zi, este esențial să le punem la dispoziție cel mai bun combustibil posibil. 

Acel combustibil de calitate este aerul purificat, care ne face nu doar mai sănătoși, ci și mai productivi în tot ceea ce facem. Și, chiar dacă nu putem să avem cu toții la serviciu aer purificat, la fel ca angajații din experimentul celor de la Harvard, putem în schimb să facem tot posibilul pentru a ne bucura de el în intervalurile de răgaz. Fiecare minut contează.

APĂ DE CALITATE MAI BUNĂ

Suntem apa pe care o bem, de ea depind procesele celulare complexe, eliminarea toxinelor și detoxifierea corpului. Deloc întâmplător, multe afecțiuni grave de care suferă oamenii secolului nostru au legătură cu o cantitate prea mică de apă consumată zilnic sau cu apa de calitate proastă.

România folosește în continuare procedeul clorinării pentru dezinfectarea apei din circuitul public, iar clorul rezidual, în consum îndelungat, e dovedit toxic asupra organismului. Totuși, apă de la robinet nu este „dușmanul”, ba chiar din contră: este o alternativă mai economică și chiar mai sănătoasă la apa îmbuteliată la PET. Cu o condiție: să fie purificată în prealabil.

Cele două purificatoare de apă create de Zepter – Edel Wasser și Aqueena Pro – trec apa de la robinet printr-o membrană specială, cu osmoză inversă, captând astfel cele mai periculoase substanțe, precum plumb, radiu sau arsen pentavalent, dar și bacteriile, printr-un filtru special pe bază de argint. Rezultatul este o apă purificată și alcalină, care hidratează corpul cu adevărat. 

S-a încheiat cu căratul baxurilor de apă, cu apa care „s-a terminat” sau cu orice alte scuze foloseai până acum pentru a „uita” să bei suficientă apă într-o zi. Deschizi robinetul și bei apă sănătoasă și alcalină, fără alte bătăi de cap. Nu uita că suntem, într-adevăr, apa pe care o bem.

MÂNCAREA SĂNĂTOASĂ

Toți știm că trebuie să mâncăm mai sănătos, dar teoriile se lovesc de realitatea noastră practică: nu avem timp de petrecut în bucătărie, numărând minutele lângă vasele de gătit, nu avem timp de rețete complicate și, de cele mai multe ori, stresați fiind, nu avem nici chef de ceva sănătos, fiindcă în mintea noastră s-a încetățenit ideea că „sănătos” înseamnă de regulă ceva cam fără gust, fad și neatractiv. Iar noi vrem ceva gustos, chiar dacă gustul bun nu e întotdeauna cel mai sănătos.

Deși pare greu de crezut, toate ideile de mai sus pot coexista armonios: rapiditate, eficiență, gust bun, timp puțin de petrecut în bucătărie. De la aceleași idei au apărut, cu ani în urmă, vasele Zepter, singurul sistem de gătit din lume care a fost testat oficial din punctul de vedere al valorilor nutriționale, la Universitatea din Milano.

Concluziile științifice vin să confirme exact dorințele aparent-irealizabile de mai sus:

  • Gătite cu Zepter, aceleași preparate pe care le făceai până acum într-un vas obișnuit arată mai bine și au gust mai bun. Explicația e științifică: gătind la temperaturi mai scăzute, într-un interval de timp redus, mâncarea se prepară perfect, iar culoarea, forma și textura ingredientelor se păstrează. Nu mai e nevoie să adaugi sare, piper, condimente, uleiuri sau alte substanțe pentru „a da gust” și vei simți gustul original al mâncării, care te va sătura mult mai bine;
  • Preparatele sunt mai sănătoase. Vitaminele, mineralele, proteinele, microelementele și macroelementele se păstrează în procentaj radical mai mare. Pentru că mâncarea nu se arde, nu apare nici temutul compus cancerigen numit acroleină.

Nu trebuie să ne schimbăm radical stilul de viață pentru a fi mai sănătoși și mai energici: folosind aceleași ingrediente, într-un timp la fel sau chiar mai scurt, putem avea beneficii imense pentru sănătate, contribuind decisiv la acea „medie aritmetică” a factorilor care ne aduc sănătatea. 

MÂNCAREA SĂNĂTOASĂ LA SERVICIU

Am stabilit mai sus că preparea sănătoasă a hranei este esențială pentru starea de bine a organismului, dar cei mai mulți dintre noi avem joburi solicitante care nu ne permit să ne mâncăm prânzul acasă, uneori și micul-dejun se ia pe fugă, iar cina este adesea la ore mai înaintate decât ne-am dori.

Totuși, soluția nu este să ne astâmpărăm foamea cu diferite napolitane, ciocolățele sau crănțănele pe care le luăm rapid de la un automat, ci este o idee mult mai simplă, pe care părinții și bunicii noștri o aplicau cu succes: mâncarea la pachet.

Chiar dacă ideea nu te atrage în primă instanță, ai răbdare: n-o să-ți propunem nicidecum „pachețelul” de pe vremuri, unde mâncarea pregătită dimineața sau cu o seară înainte ajunge să arate, până la ora prânzului, total neatractiv și lipsit de gust. Aceasta e și problema „pachețelului” clasic: oricum l-ai depozita, nu mai arată proaspăt și gustos, ci pare ușor învechit, ceea ce îți taie din start pofta și elanul și te aruncă în „brațele” primului sendviș care-ți iese în cale la un chioșc. Asta în cel mai bun caz.

Ceea ce părinții noștri nu aveau însă, iar noi avem din plin, este tehnologia. Mai precis procesul de vidare a alimentelor în pungi ermetice sau în caserole speciale VacSy. Sună complicat, dar este foarte simplu, ca toate produsele Zepter.

VacSy e un sistem de ambalare a alimentelor în vid – adică acolo unde bacteriile, mucegaiurile și ciupercile nu pot supraviețui – patentat internațional și folosit de ani de zile cu rezultate dovedite. Ce face el? Păstrează alimentele mai mult și mai bine. 

Spre exemplu, un preparat pregătit astăzi rezistă în frigider maximum două zile – iar la finalul celor două zile nu prea poți garanta pentru gust și aspect – în schimb în vid poate rezista de 5 ori mai mult, iar lipsa oxigenului face ca gustul, aspectul și prospețimea să rămână intacte.

Poți lua la tine la serviciu mâncarea gata-pregătită și vidată într-o pungă ermetică sau un recipient VacSy, iar la momentul în care ți se face foame va arăta ca și cum tocmai ai scos-o din cuptor sau tocmai ai pregătit-o în intimitatea bucătăriei tale. Este un mod simplu și foarte eficient de a-ți simplifica viața zilnic, pentru a nu mai face niciodată compromisuri legate de lucrurile esențiale.

LUMINA CARE NE ”HRĂNEȘTE”

Cei mai mulți dintre noi lucrăm în medii open-space în care nu beneficiem de lumina atât de necesară bunei-funcționări a corpului. Așa cum am scris și aici, în articolul despre importanța luminii pentru sănătatea psihică, privarea de lumină naturală pentru perioade lungi de timp își pune amprenta asupra sănătății și a stării noastre de bine per ansamblu.

Chiar dacă la serviciu nu putem modifica întotdeauna factorii exteriori, precum cantitatea de lumină pe care o primim, ne putem folosi zilnic de un dispozitiv care să compenseze absența luminii naturale și să ne dea o stare de bine la nivelul întregului organism.

Un studiu făcut de Van Maanen, Meijer, Van der Hejden și Oort, în 2017, a dovedit că terapia cu lumină Bioptron a generat efecte foarte bune în restaurarea ritmului circadian – acel ceas interior care rulează în fundalul creierelor noastre și alternează ciclurile de energie cu cele de somn, la intervale regulate de timp.

Pentru că viețile noastre sunt dezordonate ca ritm și ca regularitate a somnului, aceste intervale se dau peste cap și devine tot mai greu să ne restaurăm un ritm de viață firesc, cu somn odihnitor și ore de productivitate. 

Câteva minute de lumină medicală Bioptron pe zi restaurează, în timp, ritmurile circadiene normale ale corpului nostru, contribuind la calitatea somnului. Totodată, mai ales pentru cei care lucrează în spații închise, tot câteva minute de lumină Bioptron în fiecare zi contribuie decisiv la starea de bine fizică și psihică, oferind aceleași beneficii ale luminii solare, dar fără încălzire și fără radiațiile UV. 

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *