Cum să găteşti smart fără să risipeşti nimic din ceea ce ai în frigider

Pandemia de COVID-19 a semănat câte puţin din toate în sufletul nostru: îngrijorare, incertitudine, teamă de necunoscut, compasiune, tristeţe şi empatie. Însă dincolo de toate aspectele negative, această situaţie majoră de criză a reuşit totuşi să ne determine să privim lucrurile cu mai multă luciditate şi să regândim întreaga paradigmă a necesarului de consum la nivel individual. Alimentele nu vor dispărea de pe piaţă, magazinele nu se vor închide, însă din toată această poveste urâtă am putea extrage învăţăminte cu bătaie lungă: să cumpărăm cu simţ de răspundere, cumpătat, să consumăm atât cât avem nevoie şi să valorificăm la maxim alimentele. Povestim azi despre cum să gătim smart fără să risipim nimic din ceea ce avem în frigider.

Găteşte economic

Dacă nu ţi-ai făcut niciodată o evaluare a bugetului lunar pentru mâncare, acum este momentul ideal să pui pe hârtie cât la sută din veniturile familiei sunt direcţionate spre alimente. Rapoartele de consum la nivel global indică că o mare parte din populaţie îşi evaluează incorect cantitatea lunară de alimente, ajungând să arunce o bună parte din mâncarea pe care o cumpără. A găti economic nu înseamnă să foloseşti preparate de o calitate mai slabă, ci să schimbi modul în care îţi faci cumpărăturile şi pregăteşti mâncarea.

Cum faci acest lucru? În primul rând, alege preparate cu ingrediente comune. În acest fel vei putea valorifica mai bine alimentele de care dispui şi totodată vei descoperi cât de versatile sunt. Spre exemplu, dacă ai morcovi, ardei gras, ceapă, roşii, dovlecei, cartofi şi vinete, legume bogate în vitamine, minerale şi fibre, o parte pot constitui baza unui ghiveci tradiţional sau a unei tocăniţe, iar o altă parte o poţi transforma într-o delicioasă supă. Cu ajutorul Artmix, nici nu trebuie să îţi baţi prea mult capul. Tai legumele, le pui în vas, adaugi apă/ulei şi condimente, apeşi pe buton şi… te poţi apuca de altceva. Artmix prepară singur supa în doar 30 de minute şi te anunţă printr-un semnal sonor când este gata. Nu trebuie să te gândeşti decât la consistenţa dorită, pentru că da, ai la dispoziţie două tipuri de texturi: supă-cremă foarte fină, şi supă cu bucăţele mai mari de legume.

În al doilea rând, pentru a evita risipa, îţi recomandăm să stabileşti numărul de porţii pe care îl găteşti. Tentaţia de a prepara mâncare pentru mai multe zile este mare, mai ales atunci când familia este numeroasă, însă chiar şi aşa, după 2-3 zile parcă simţi nevoia şi de alte feluri care să îţi bucure gustul, nu doar să răspundă senzaţiei de foame. În plus, nu tuturor le place mâncarea reîncălzită. Specialiştii Zepter au avut în vedere toate aceste aspecte în momentul în care au conceput Artmix, un aparat care mai presus de toate se adaptează nevoilor cotidiene şi stilului de viaţă modern. Artmix nu doar găteşte în locul tău, ci găteşte pe loc, proaspăt şi în cantităţi suficiente pentru o masă. Dacă îţi doreşti o supă la cină, în recipientul lui Artmix poţi prepara o cantitate suficientă pentru 3-4 persoane. La fel şi dacă optezi pentru o garnitură de legume la abur, frigărui sau sos proaspăt. Totul este gătit rapid, în cel mai sănătos mod cu putinţă şi păstrând nutrienţii din legume sau carne.

Reciclează în loc să arunci

Ţi-a rămas în frigider un morcov, jumătate de ardei gras, un sfert de ceapă şi o roşie? Categoric este prea puţin pentru o mâncare de legume, însă este mai mult decât suficient pentru o supă rapidă gătită la Artmix. Tai legumele în bucăţi mari, le pui în bol, adaugi apă sau ulei de măsline, condimente după gust, iar la final, dacă vrei să îmbogăţeşti gustul supei, poţi completa cu o lingură de smântână proaspătă sau puţină smântână de gătit pentru un plus de cremozitate. Orice combinaţie de legume merge de minune, aşadar nu te teme să utilizezi tot ceea ce ai la îndemână. O mână de pătrunjel tocat, un superaliment bogat în vitamina C şi excelent pentru întărirea sistemului imunitar, şi câteva crutoane, transformă supa într-un preparat complet, sănătos, cu puţine calorii şi ideal pentru această perioadă de izolare la domiciliu.

La fel de bine poţi valorifica o cutie cu năut sau cu fasole (ambele sunt proteine vegetale bogate în nutrienţi foarte importanţi şi uşor de digerat) rătăcită prin cămară. Niciodată nu a fost mai simplu şi mai rapid să prepari un hummus extra fin şi cremos, sau o fasole bătută. Pui toate ingredientele în bolul lui Artmix şi în câteva secunde obţii preparate demne de un masterchef.

La fel poţi proceda şi cu vinetele de la congelator sau cu măslinele rămase în borcan. O salată de vinete sau o pastă de măsline homemade nu au fost nicicând mai uşor de realizat. Iar dacă se întâmplă să ai şi câteva fructe extra coapte, care nu mai sunt atât de atractive şi de apetisante, le poţi integra în smoothie-uri savuroase şi extra extra yummy, cu lapte de vacă, lapte vegetal (de migdale, de caju, de soia etc) sau pentru varianta şi mai light, cu apă. La final, puţină scorţişoară sau câţiva fulgi de cocos vor conferi o savoare aparte smoothie-ului, că să nu mai punem la socoteală faptul că ambele ingrediente sunt excelente pentru digestie.

Salvează timp şi energie gătind inteligent, sănătos şi fără a face risipă! La Zepter avem extrem de multe idei, dar mai ales soluţii, aşadar nu uita că oricând poţi lua legătura cu un consultant.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *