Cum ne alină organismul culoarea naturii: verdele

Culorile ne ajută să ne ajutăm: echilibrează mintea și corpul și ne stimulează să ne vindecăm în mod natural. În fiecare lună, îți prezentăm puterea incredibilă a unei culori, pe care o poți folosi în avantajul tău prin tehnologia Bioptron. Luna aceasta e despre o culoare pe care asociem de secole cu sănătatea corpului și a minții: verdele.

Te-ai întrebat vreodată de ce verdele este mereu în strânsă legătură cu tot ce e sănătos, proaspăt și eco? Fie că e vorba despre ambalaje, afișe sau identități vizuale, când vrem să transmitem ideea de sănătate și prospețime, prima culoare care ne vine în minte este verdele, în diferite declinări de intensitate. Este într-adevăr culoarea naturii, a vegetației și a tot ce este tonic pentru minte și corp, dar această asociere pe care o facem instinctiv a fost demonstrată inclusiv științific.

Despre puterea vindecătoare a culorilor am scris deja, ca și despre faptul că ele reprezintă unul dintre primele remedii folosite de om de-a lungul timpurilor. Fiecare culoare are însă propria ei forță și rază predilectă de acțiune, fiind asociată unei zone clar-delimitate a corpului nostru.

Dacă la unele culori descoperim efectele benefice doar după ce ne documentăm mai bine despre puterea lor ascunsă, verdele știm deja intuitiv că ne face bine și că îi priește de minune organismului nostru, deși nu putem să explicăm exact de ce. În cele ce urmează îți explicăm exact mecanismul din spatele intuiției.

CELE 7 CHAKRE

Corpul este împărțit în 7 puncte de concentrație energetică – chakre – iar în mod ideal energia trebuie să circule uniform prin organele aferente fiecărui punct. Când apare un blocaj, fluxul de energie se întrerupe și apare boala concentrată în organul sau organele respective. Este un principiu foarte simplu și intuitiv, care avea nevoie de un instrument la fel de simplu și intuitiv de acțiune. Așa a apărut ideea de a folosi Bioptronul și lumina polarizată împreună cu un set de filtre speciale de colorterapie. Efectul benefic al luminii îl completează pe cel al culorilor, iar rezultatele pot fi spectaculoase.

BAIA DE CULORI

Pentru menținerea echilibrului de ansamblu al organismului, putem expune fiecare chakră la culoarea corespunzătoare ei, câte un minut zilnic. Șapte minute în total, pentru o stare generală de bine. Dar pentru asta trebuie să înțelegem mai întâi rolul complex pe care-l îndeplinește fiecare culoare în mecanismul de health & wellness și cum le putem folosi atât separat cât și împreună.

Citește aici cum ne vindecă ROȘUL

Cum folosim ALBASTRUL pentru trup și suflet

Verdele este culoarea din centrul spectrului și corespunde chakrei inimii. Spunem că se află în centru pentru că este la mijlocul celor trei chakre fizice – roșu, portocaliu și violet – și a celor trei chakre spirituale – albastru, indigo și violet. Inima echilibrează energia fizică și spirituală a persoanei, iar verdele ajută cu blândețe în tot acest proces.

E o culoare cu semnificație puternică, având în vedere că inima este motorul întregului organism, iar verdele are, practic, un efect benefic direct asupra organului care guvernează funcționarea tuturor celorlalte organe.

Verdele și sistemul nervos simpatic: leacul anxietăților noastre

Unul dintre rolurile centrale ale verdelui ține de acțiunea asupra sistemului nervos simpatic, parte a sistemului nervos central. Echilibrul dintre stările de calm și anxietatea cu care ne luptăm în vremurile noastre stă în așa-numitul sistem de relaxare parasimpatic, respectiv în sistemul de alarmare simpatic. Imaginați-vă un comutator cu ON și OFF, care controlează starea de calm.

Comutatorul se numește creierul mijlociu, acesta fiind responsabil pentru controlarea emoțiilor și a impulsurilor și care, au dovedit-o mai multe studii științifice, este și locul din care provin intuiția și ceea ce numim „fler”. Atât sistemul de alarmă (simpatic) cât și cel de relaxare (parasimpatic) trimit stimuli către creierul mijlociu, care decide să închidă sau să deschidă comutatorul.

Neurologul Gayatri Devi a explicat acest proces complex în cartea bestseller „A Calm Brain: Unlocking Your Natural Relaxation System”, tratând amănunțit și științific diferența dintre sistemul simpatic și cel parasimpatic. Strămoșii noștri foloseau sistemul de alarmare simpatic când aveau de-a face cu factori de mediu ostili – fiare sălbatice sau alte pericole – iar creierul nostru, oricât de evoluat ar fi, relaționează orice stres zilnic cu un pericol și, prin urmare, cu o alarmă.

„Creierele noastre, evoluate în așa fel încât să lupte cu amenințările reale, cum ar fi tigrii adevărați, nu pot distinge între o fiară gata să atace și un raport trimestrial întârziat cu două săptămâni”, explică Davi. Sistemul simpatic ne permite să luptăm, să câștigăm competiții, să dezbatem idei și să oferim argumente. Sistemul parasimpatic ne permite să ne relaxăm și să ne calmăm când este cazul.

Însuși stresul post-traumatic este considerat, din punct de vedere medical, o perioadă prelungită de activitate a sistemului simpatic, de „alarmă”, fără intervenția vreunei activități parasimpatice de relaxare și de recuperare. Iar în societatea în care trăim, chiar dacă nu activăm în zone de război și nici nu ne confruntăm zilnic cu amenințări directe asupra siguranței noastre, volumul stresului pe care trebuie să-l tolerăm se aseamănă tot mai tare cu conjuncturile post-traumatice.

Am explicat cele de mai sus pentru că verdele este remediul blând și eficient prin care putem întrerupe activitatea de alarmă a sistemului simpatic, invitând în viețile noastre relaxarea. Tocmai pentru că acționează direct asupra sistemului nervos simpatic, lumina cu filtru verde a dispozitivului Bioptron are și rol calmant asupra presiunii vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială.

Faptul că verdele luxuriant al naturii ne ajută în relaxarea minții și a corpului este evident și la nivel intuitiv: când suntem agitați, nervoși, stresați, o plimbare prin natură ne readuce pe linia de plutire. Exact acest efect, dar mult mai puternic și mai concentrat asupra zonelor cu probleme, îl are filtrul verde de colorterapie, folosit alături de dispozitivul Bioptron.

Cum acționează concret verdele asupra corpului nostru, prin dispozitivul Bioptron?

  • acționează asupra sistemului nervos simpatic. Tensiunea arterială mare este una dintre marile probleme ale vremurilor noastre, iar verdele acționează ca un calmant a presiunii vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială.
  • are efect tonifiant asupra organismului în ansamblul său, fiind direct legat de chakra inimii și de coloana vertebrală;
  • tot prin asocierea cu chakra inimii, axul central al corpului nostru, verdele are și un rol esențial în calmarea stărilor de neliniște și în redarea echilibrului emoțional;
  • reface țesuturile și mușchii slăbiți, asumându-și și aici rolul puternic tonifiant și revitalizant. Tot din același registru, este folosit cu succes în tratamentele post-traumatice, atât pentru corp cât și pentru minte;
  • verdele este asociat cu medicii și spitalele, lucru deloc accidental: el acționează asupra corpului nostru ca un dezinfectant delicat, germicid, antiseptic și bactericid;
  • este adjuvant în dezechilibre ale plămânilor și întărește sistemul imunitar. Glanda endocrină asociată chakrei inimii este timusul, care funcționează la nivel maxim până la pubertate și produce o serie de hormoni esențiali pentru sistemul imunitar;
  • alină durerile de ficat;
  • poate fi folosit pentru calmarea stărilor de nervozitate la copiii hiperactivi, într-un mod blând și fără niciun fel de contraindicații.

Toate beneficiile de mai sus implică reprize între 1 minut și jumătate și respectiv 20 de minute, zilnic sau o dată pe săptămână, cu aparatul Bioptron și lentila de colorterapie aferentă verdelui. La achiziționarea dispozitivului Bioptron cu setul de filtre speciale de colorterapie, vei primi toate informațiile în cel mai mic detaliu, iar specialiștii Zepter se află mereu la un clic sau la un telefon distanță pentru orice fel de întrebare.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *