Cum faci masa de Paști sănătoasă, ușoară și gustoasă

Preparatele culinare de Paști fac parte din tradiție, dar tot mai mulți oameni și-au creat în ultimii ani regimuri alternative, în concordanță cu propriile alegeri culinare și cerințe de sănătate. Pentru ei și nu numai, oferim varianta noastră pentru o masă de Paști mult mai ușoară și mai sănătoasă, fără a sacrifica gustul delicios al hranei.

Tradițiile sărbătorilor sunt parte din noi: bucuria ciocnirii primului ou roșu din an, o friptură gustoasă de miel pregătită cu drag de mama sau de bunica, drobul preparat cu grijă în sâmbăta mare și nelipsita pască.

Toate sunt încărcate de plăcerea gustului și de multă nostalgie, dar în zilele noastre tot mai mulți dintre noi le asociază și cu altceva: kilograme de dat jos după Paști, calorii din plin și excese alimentare cu efecte deloc benefice asupra sănătății.

Foarte mulți oameni ai vremurilor noastre aleg să renunțe la carne, la făinoase sau la zahăr, din proprie inițiativă sau în urma unor semnale de alarmă ale organismului. În plus, generația care vine din urmă se regăsește tot mai puțin în imaginea clasică a sărbătorilor petrecute cu masa încărcată de preparate grele.

Prin urmare, chiar dacă sărbătorile continuă să fie și despre delicii culinare, mâncarea este de multe ori să fie reprezentată de cu totul altceva decât preparatele tradiționale. De la fructe de mare, legume sau paste până la sushi: câte persoane, atâtea versiuni ale mesei de Paști.

La fel ca de Crăciun, credem că spiritul Paștilor nu stă în mâncare, ci în bucuria pe care o împărtășim stând la aceeași masă cu oamenii dragi nouă. Chiar dacă fiecare mănâncă ceea ce îi place, avem la comun ritualurile, râsetele, spiritul de sărbătoare și atenția pentru amănunte și aranjamente specifice.

Așadar, indiferent dacă ai ales să serbezi Paștele într-un mod mai puțin convențional și cauți o variantă culinară potrivită ție sau dacă ești un „clasic” care vrea să mănânce un pic mai sănătos decât anul trecut, avem câteva sfaturi simple și practice pentru sărbători luminate și „light”. Desigur, fără a face vreun compromis la gust și savoare.

De Paștile acestea e perfect în regulă SĂ:

  1. Să mănânci cotlete miel fără vinovăție

O friptură gustoasă de miel cu legume – cartofi, roșii cherry, dovleac, morcovi – și cu puțin vin alb poate fi un preparat mai ușor decât credeai. Vasele Zepter permit gătirea preparatelor la temperatură scăzută, astfel încât se păstrează gustul autentic al ingredientelor, fără să fie nevoie de sare, ulei sau unt, adică marile vinovate pentru excesul de calorii din mâncare.

Practic vei simți gustul pregnant al preparatelor, fără să te gândești la grăsimea în plus sau la cantitatea de colesterol adăugată prin procesul de gătit. Avem și o rețetă exemplificată de Chef Petra Geric și Elena Lasconi în care îți prezentăm, în amănunt, cum te poți bucura de friptura de miel „a la Zepter”, gătită mult mai light și chiar mai gustos decât înainte:

 

2. Să prepari o salată de boeuf ușoară

Salata de boeuf este un preparat clasic al sărbătorilor românești și foarte multe persoane aleg să o includă inclusiv în meniul de Paște.

Dacă te numeri printre acestea, avem o alternativă delicioasă: o salată boeuf care nu ratează niciunul dintre ingredientele clasice (ba chiar avem și varianta cu bacon!), în schimb felul de preparare al cărnii este atât de ușor – în suc propriu, la temperatură joasă – încât rezultatul va fi mult mai blând cu stomacul și cu silueta ta. Poți vedea și un video, aici:

2. Să înlocuiești pasca și deserturile pascale cu ceva mai light

La pască nu avem variante radical diferite, deși veganii, spre exemplu, prepară versiuni de pască din blat de nuci sau migdale, cu brânză de caju în locul brânzei de vaci. Nu asta îți vom oferi, însă. Pentru a-ți dovedi că Paștele chiar poate fi „sugar free”, îți oferim mai multe variante de desert fără zahăr, miere sau alți îndulcitori care să potențeze gustul dulce.

Smoothie, înghețată sau suc de fructe – toate „sugar-free” – pot fi preparate rapid și cu maximum de nutrienți cu același gadget: MoreJuicePress. Dispozitivul ia fructul și elimină pe o parte sucul și pe cealaltă pulpa (de folosit ulterior la smoothie-uri, salate sau alte preparate), iar funcția unică „frozen” permite realizarea de înghețată cu bucăți fructe strivite, adăugând lapte de migdale sau orice alt ingredient. Fără zahăr și fără stresul caloriilor.

Și, dacă totuși plănuiești să faci o variantă de pască raw-vegană, pe bază de nuci, migdale, caju și miere, îți va fi foarte ușor să iei orice rețetă de pe internet și să omogenizezi rapid ingredientele folosind, silențios și ușor, dispozitivul MixSy.

4. Să folosești un serviciu nou de porțelan

Nu contează atât de mult CE mănânci de Paști, dar contează enorm cu cine și CUM o faci. Unele dintre cele mai frumoase tradiții se nasc din tabieturi pe care alegem să le facem parte din viața noastră, precum servirea mesei de Paști într-un serviciu de porțelan rafinat, pentru 12 persoane, cu 68 de piese, inclusiv boluri de supă, sosiere, platouri și tot ce ai nevoie pentru o masă festivă, oricât de amplă.

Poți instaura propria ta tradiție, pentru toate mesele de Paști de acum încolo, fiindcă orice model ai alege, porțelanul este făcut să dureze: fiind ars la temperaturi înalte, rezistă inclusiv la zgârieturi de inox, iar dacă alegi una dintre colecțiile Gold, piesele sunt inclusiv pictate manual cu aur de 22 de carate.

5. Să fii atent la detalii

Chiar dacă servești invitaților un singur preparat, felul în care el este prezentat transformă totul într-o experiență memorabilă. Nu mai e doar o mâncare pe care o pui în fața oamenilor, ci devine un lucru făcut cu drag, demn de a fi savurat și ținut minte.

Noi îți sugerăm, din colecțiile Zepter, câteva accente care pot juca bine acest rol, făcând arta mesei o realitate palpabilă. De exemplu, o cafea bună se potrivește bine într-o ceașcă Taiga din oțel inoxidabil, care nu reține gustul băuturilor anterioare și vine și cu mici detalii cochete, precum lingurițele-pai.

Vinul sau șampania de închinat cu familia – ori de savurat solo – devine un ritual plăcut într-un pahar fin și elegant, precum cele din setul Magic Harmony, iar ceea ce prepari cu MoreJuicePress merge bine într-o cupă care păstrează temperatura preparatului pe o perioadă mai lungă. Asta ca să nu fii nevoit să „galopezi” printre felurile de mâncare, ci să le savurezi în tihnă, alături de cei dragi.

Sărbătorile sunt despre atmosferă, conversație și voie bună, iar sugestiile Zepter de mai sus fac partea de „culise” să fie mai simplă: mâncarea rămâne o componentă esențială și gustoasă a ritualurilor pascale, dar nu mai e nevoie să faci sacrificii de timp, energie sau calorii pentru ea. Facem lucrurile de fundal să fie mai simple, ca să te bucuri de lucrurile care contează cu adevărat.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *