Cea mai bună asigurare împotriva bolilor: ai grijă de microbiomul tău

Conform unui studiu național, peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer, iar alte patru milioane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat cu această boală. Pentru răspunsuri, medicina începe să arate tot mai mult către locul despre care nimeni nu a vorbit până acum: microbiomul. 

Oamenii de știință caută de decenii un leac pentru cancer, dar este pentru prima oară când se vorbește deschis, în spațiul public, despre acea parte nevăzută și totuși omniprezentă a sănătății noastre: microbiomul. Mai precis cele peste 100 de trilioane de specii microbiene din intestinele, pielea și plămânii noștri, a căror „sănătate” este strâns legată de multe dintre maladiile secolului nostru.

Dacă le-am aduna pe toate laolaltă, ele ar forma un organ separat, cu o greutate de trei kilograme, iar dacă am aduna genele din genomul uman și genele microbiene, raportul celor microbiene față de cele umane ar fi de 3 milioane la… 20.000. 

Cum spunea medicul Marija Rakonjac Ryge, fostul director al  Zepter Scientific & Medical Board (despre care am povestit mai multe într-un articol dedicat) dacă analizăm corpul uman strict la nivel celular, putem fi considerați ca fiind doar 10% umani și 90% bacterii. 

Cu toate acestea, abia în ultimii ani a început să se vorbească în mod real și activ despre importanța florei microbiene în buna-funcționare a organismului, dar și în diferitele afecțiuni cu care se confruntă oamenii vremurilor noastre. 

Toți suntem interesați de secretul și „rețeta” unei vieți sănătoase, ca o asigurare utopică împotriva lucrurilor rele care ni s-ar putea întâmpla. Înainte de a visa utopii și a recurge la lucruri și tratamente complicate, realitatea este mult mai concretă și aplicată. O asigurare de sănătate coerentă, singura pe care o avem la dispoziție, este să avem grijă de propria persoană, luând în considerare câteva lucruri pe care le-am ignorat până acum:

  1. Genele nu ne dictează destinul

Ne-am obișnuit deja să dăm vina pe gene pentru tot ce merge bine și mai ales pentru ce nu merge bine în viața noastră: ADN-ul defectuos este de vină, nu am avut noroc la loteria genetică sau am preluat de la generațiile anterioare niște sensibilități care s-au trezit să se manifeste tocmai la noi.

Este adevărat și totuși… nu este. Genele noastre ne definesc destinul doar dacă noi le dăm voie să se manifeste așa cum vor ele. Dacă nu facem nimic să ne ajutăm singuri și se întâmplă să avem  și câteva gene problematice, atunci e foarte posibil să ne încadrăm în categoria oamenilor „ghinioniști”, care au tras în viață un loz necâștigător.

Dar dacă avem acele gene problematice și totuși alegem să facem ceva pentru noi? Să ne întreținem corpul, să facem alegeri deștepte în relație cu mediul înconjurător și cu ceea ce bem, mâncăm și cu factorii la care ne expunem? Atunci genele noastre, așa problematice cum sunt, rămân latente și nu ajung să se mai manifeste. 

Prin urmare, genele ne dictează un scenariu posibil, dar realitatea stă tot în mâinile noastre și asta uneori e mai greu de acceptat, pentru că responsabilitatea este strict a acțiunilor noastre.

2. Când și cum se manifestă predispozițiile noastre genetice?

Așa cum într-o casă curată, igienizată și luminoasă este prea puțin probabil să apară dăunători, la fel și într-un corp în care totul se află în echilibru este mai greu să apară lipsuri sau excedente pe o parte sau alta. 

Dacă ne privim corpul în acești termeni, ne va fi mai ușor să ne dăm seama care este rolul incredibil al acelor microorganisme, bacteriile despre care vorbeam mai sus. Dacă avem 100 de trilioane de bacterii care ne colonizează corpul, sănătatea noastră nu depinde cumva de sănătatea lor și echilibrul nostru nu depinde, automat, de echilibrul lor?

De la acest adevăr simplu și ignorat încep o mulțime dintre problemele cu care se confruntă oamenii în prezent. Factorii de mediu, mâncarea procesată, stresul, toate acestea pun presiune inclusiv asupra microbiomului, dând peste cap echilibrul lui natural și, automat, toată starea de sănătate a organismului. Așa ajungem la boli incurabile, ciudate și nemaiauzite, cu care foarte mulți medici nici nu s-au mai confruntat vreodată până acum.

3. Ce putem face pentru echilibrul microbiomului și echilibrul propriu?

Din sutele de trilioane de bacterii din corpul nostru, fiecare colonizează o anumită parte a corpului, ceea ce înseamnă că nu există un singur lucru major pe care-l putem face de mâine și care să aibă impact asupra tuturor. Putem, în schimb, să facem o mulțime de lucruri mărunte și esențiale, cu efect imediat asupra întregului microbiom, în moduri diferite. Ceea ce ne duce la lucrurile concrete:

– Să bem mai multă apă sănătoasă

Ca regulă generală, organismul reușește să-și elimine cu succes toxinele doar dacă există un grad de hidratare corespunzător al organismului. Gradul de hidratare are însă legătură directă cu calitatea apei pe care o consumăm și cu puritatea ei. E logic că o apă puternic chimizată nu va avea același efect asupra corpului precum o apă purificată.

Apa de la robinet nu este o variantă, având în vedere contaminarea cu chimicale precum clor și alte derivate ale lui, legate în ultimii ani de creșterea cazurilor de cancer de vezică urinară și leucemie. Apa îmbuteliată poate fi o soluție, dar există și aici riscul contaminării cu ftalați sau petrochimice toxice precum bisfenol A, recunoscute ca agenți cancerigeni și disruptori endocrini. 

De aceea, tot mai multe persoane recurg la varianta purificatorului de apă, prin care apa de la robinet să poată fi băută în deplină siguranță, ba chiar cu beneficii asupra organismului. Noi îți propunem purificatorul de apă AqueenaPro, care nu doar că produce 370 de litri de apă purificată în 24 de ore, ci este – dovedit aici cu argumente detaliate – o economie la bugetul familiei. 

Dacă în general se spune că sănătatea costă mult, în cazul sugestiilor Zepter variantele sănătoase sunt bune și pentru buzunarul tău, pe termen lung.

– Să avem grijă cum gătim și în ce fel de vase

Nimic nu contează mai mult decât ceea ce introducem în mod voluntar în organism. Aici nu ne influențează doar alimentele pe care le consumăm zilnic, ci și felul în care au fost preparate. Chiar și cele mai bune ingrediente din surse ecologice își pierd valoarea dacă sunt gătite în vase de proastă-calitate, care elimină compuși toxici pentru organism. Din păcate, trăim într-o lume atât de poluată încât în cele mai multe cazuri sunt deficitare ambele: atât ingredientele, cât și vasele pe care le folosim la preparat. 

Vasele Zepter Masterpiece Cookware au fost gândite de către fondatorul companiei, Philip Zepter, cu peste 30 de ani în urmă, special pentru a menține calitățile nutriționale și savoarea naturală a ingredientelor. Este singurul sistem de gătit din lume care a fost vreodată testat științific: Universitatea din Milano a efectuat un studiu în urma căruia a reieșit că hrana preparată în vasele Zepter este mai sănătoasă, menținând valorile nutriționale și proprietățile organoleptice.

Nu e vorba de niciun artificiu de marketing și nici nu încercăm să te convingem că vasele Zepter sunt mai bune decât ce ai tu acasă. Știința vorbește, de ambele părți. 

Pe de-o parte microbiomul intestinal este afectat de alegerile nutriționale precare și de gătitul nesănătos, iar pe de altă parte vasele Zepter sunt gândite să prepare alimentele la temperaturi joase, pentru a se păstra cât mai bine nutrienții, dar și pentru a evita formarea compușilor cancerigeni precum acroleina. Este o situație win-win: corpul tău are nevoie de ceva, iar noi avem soluția deja-pregătită, de 30 de ani.

Ca să fim mai preciși: vitamina A se păstrează în alimentele gătite în vasele Zepter în procent de 62%, calciul în procent de 88%, fierul – care se pierde cu totul în gătitul tradițional – se păstrează în procent de 83%, iar fosforul în procent de 83%. Contează și calitatea ingredientelor, firește, dar vasele în care gătești pot face diferența pentru sănătatea ta. 

  • Să respirăm cu atenție

Microbiomul tractului respirator este influențat pe termen lung de aerul poluat, încărcat cu alergeni, de infecțiile respiratorii preluate tot din aer și de fumul de țigară. Aceștia sunt factorii care duc la dezechilibre în microbiom și, implicit, în întregul nostru organism. 

Concret, dezechilibrele devin alergii, boli respiratorii cronice precum astmul sau chiar boală pulmonară obstructivă cronică, aceasta din urmă fiind una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial.

Cu cele cinci filtre care funcționează ca o singură unitate de filtrare (antistatic, antibacterian, antialergic, filtru Hepa și filtru de carbon activ), TherapyAir elimină mucegaiul, mirosurile neplăcute, gazele toxice, părul din aer, polenul, particulele de praf, fumul de țigară și germenii care pot provoca infecții. De asemenea, neutralizează cauzele alergiilor, virusurilor gripale și bacteriilor.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *