Ce faci când…trebuie să tratezi o arsură solară?

Un cocktail savuros în culori tropicale, o carte al cărei fir narativ te ţine cu sufletul la gură şi o linişte dulce întreruptă doar de sunetul clar şi terapeutic al valurilor mării. Vacanţa este în toi şi suntem convinşi că oriunde te-ai afla te bucuri de clipe memorabile. Mai ales în această perioadă este foarte uşor să te laşi “furată” de peisaj şi să te alegi cu arsuri solare al căror pericol nu rezidă doar în disconfortul temporar, ci în afecţiuni grave ale pielii care se pot manifesta în timp. Tratate imediat, leziunile pielii îşi diminuează efectele pe termen lung, aşadar astăzi îţi dezvăluim care sunt cele mai bune metode de reparare a pielii inflamate.

Arsurile solare se înscriu în categoria acelor lucruri care ţie nu ţi se pot întâmpla, până în clipa în care constaţi că inevitabilul s-a produs. Departe de noi gândul de a te alarma, însă arsurile solare se produc mai uşor decât te-ai aştepta, chiar şi în condiţiile unei protecţii solare aparent corecte. Care mai este atunci rolul cremelor fotoprotectoare şi cum este posibil să se întâmple acest lucru? De cele mai multe ori, arsurile solare, indiferent de natura lor, nu sunt o consecinţă a lipsei complete de protecţie, ci a expunerii îndelungate la soare, cu un SPF insuficient, în intervalele în care intensitatea radiaţiilor UV se află la cote ridicate. Chiar şi cremele de tip ecran total îşi au propriile limitări, dictate în egală măsură de fototip, gestualitatea aplicării corecte şi activităţile întreprinse. De exemplu, dacă foloseşti o cremă cu SPF 50, iar fototipul tău este 1 sau 2 (o piele deschisă la culoare care se bronzează foarte greu), durata minimă de timp până la instalarea arsurii variază între 50 şi 100 de minute (se înmulţeşte numărul de minute în care pielea rezistă la soare fără a se înroşi, cu factorul de protecţie). Cu cât se măreşte intervalul până la reaplicarea cremei fotoprotectoare, cu atât cresc şansele inflamării pielii şi producerii unor leziuni cutanate grave. Gândeşte-te puţin… ai stat vreodată cu ochii pe ceas la plajă pentru a-ţi reaplica crema cu SPF? Mai degrabă ai reaplicat-o atunci când ai simţit că pielea începe să te ardă sau să te “strângă”. Adică după producerea daunelor.

Încă crezi că este imposibil că pielea ta să se ardă? Arsurile solare nu se văd imediat. După ce pielea se înroşeşte, leziunea continuă să se accentueze până la 24 de ore. În timp, riscul arsurilor repetate cauzate de razele solare constă în îmbătrânirea prematură (în cel mai bun caz) şi în favorizarea dezvoltării diferitelor forme de cancer de piele. Iată ce poţi face pentru a minimiza daunele şi a trata cu succes pielea arsă de soare:

1. Primul lucru pe care îţi recomandăm să îl faci este acela de a te retrage într-un loc ferit de radiaţiile solare, de îndată ce observi că pielea ta începe să se înfierbânte şi să îşi schimbe culoarea în roz/roşiatic. Aplicarea unui strat generos de cremă cu SPF 50 este de asemenea indicată, însă nu te gândi că aceasta este soluţia prin care îţi poţi prelungi sesiunea de bronz. Dacă îţi simţi pielea fierbinte la atingere şi uşoare usturimi sau senzaţie de strângere, înseamnă că radiaţiile UV deja au trecut peste scutul de protecţie şi au produs primele leziuni. Nicio baie în mare nu te va scăpa de disconfortul instalat, ba din contră, îl poţi accentua prin contactul cu apa sărată care întreţine inflamaţia şi inhibă procesul de vindecare al pielii.

2. Odată ajunsă la adăpost de soare, aplică câteva comprese reci pe piele pentru a reduce inflamaţia şi a disipa căldura acumulată în straturile epidermei. Chiar dacă tentaţia este mare, evită să foloseşti pungi cu gheaţă direct pe piele, deoarece poţi înrăutăţi lucrurile. După ce pielea începe să se calmeze, poţi face un duş scurt cu apă călduţă (în niciun caz fierbinte), optând pentru un gel de curăţare blând, fără săpun, aşa cum este Active Spa Ocean Gifts Purifying Gel, formulat cu extracte marine şi ingrediente naturale organice care energizează, hidratează şi refac bariera protectoare a pielii.

3. Pe pielea curată şi uscată (tamponată uşor cu un prosop moale) aplică o cremă bogată în ingrediente active cu rol de refacere şi reparare. Crema de corp intens reparatoare La Danza tratează în mod eficient chiar şi cea mai lezată piele, cocktail-ul de extracte organice preţioase stimulând reînnoirea celulară şi accelerând procesele implicate în refacere. Spre deosebire de alte creme încadrate pe acelaşi segment, La Danza Intensive Repair Body Cream prezintă o compatibilitate extraordinară cu pielea, având un efect calmant instant. Foarte important: nu conţine niciun ingredient cu potenţial iritant sau inflamator şi nici parabeni. Încearc-o, iar pielea ta îţi va mulţumi. Crema de corp intens reparatoare La Danza este o creaţie de excepţie a cosmeticii moderne, de câteva ori mai eficientă decât loţiunile dedicate “după soare”, care în marea lor majoritate conţin mult parfum (ceea ce de regulă încetineşte procesul de vindecare al pielii lezate). De asemenea, nu te lăsa sedusă de mitul unturilor vegetale sau al celor alimentare aplicate pe piele. Nu vei face decât să înrăutăţeşti situaţia, texturile cu pricina menţinând căldura în straturile epidermei.

4. Evită să expui zonele inflamate la soare şi acoperă-le cu hainele lejere confecţionate din fibre naturale, care permit pielii să respire şi care o menţin uscată. În cazul în care arsurile sunt însoţite şi de vezicule (acumulări de lichid între epiderm si derm) este obligatoriu ca acestea să fie acoperite, evitând astfel ruperea lor şi probabilitatea dezvoltării unei infecţii.

Cum previi arsurile solare:

  • Foloseşte întotdeauna creme cu SPF corect ales pentru tipul tău de piele şi nu uita să le aplici/reaplici cu generozitate
  • Menţine-ţi în permanenţă pielea hidratată, atât intern prin consumul de apă, fructe şi legume, cât şi extern printr-un ritual cosmetic bazat pe creme cu ingrediente care fortifică bariera protectoare a pielii şi menţin apa în celule
  • Evită expunerea la soare în orele de vârf: 10.00 – 16.00
  • Evită cosmeticele şi săpunurile parfumate care usucă pielea, precum şi ingredientele care pot provoca fotosensibilitate (de regulă uleiurile esenţiale din cosmeticele bio, acidul salicilic, acidul glicolic şi lactic etc)

Te aşteptăm în showroom-ul Zepter situat pe Blv. Unirii nr.70 şi online pe shop.zepter.ro cu o gamă de cosmetice performante, concepute în laboratoarele din Elveţia şi capabile să răspundă celor mai înalte exigenţe. Nu uita că o piele frumoasă este o piele sănătoasă și că poate fi atractivă, chiar dacă nu este de culoarea caramelului, ci doar uşor bejulie.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *