5 sfaturi pentru o masă de Crăciun gustoasă și sănătoasă

Masa de Crăciun nu înseamnă doar multă mâncare, calorii în plus și kilograme de dat jos cu greu după sărbători. Crăciunul este mai mult despre stare de spirit, ritualuri și mici bucurii, așa că îți oferim 5 idei ușor de pus în practică pentru sărbători originale, gustoase și sănătoase.

Îți spunem din start: și noi iubim Crăciunul la fel de tare, cu tot cu tradițiile lui, inclusiv cele de ordin culinar. Să savurăm o sarma gustoasă la o masă alături de toți cei dragi este un scenariu pe care, indiferent cât de moderni sau avangardiști am vrea să fim, nu-l putem înlocui cu adevărat cu nimic altceva. Și nici nu ne propunem asta.

Totuși, vremurile se schimbă. Există mulți oameni care au ales în mod voluntar să renunțe la carne sau la zahăr, din proprie inițiativă sau în urma unor delicate probleme de sănătate. Generația tânără este tot mai puțin atrasă de tiparele clasice ale sărbătorilor în familie, cu masa inundată de mâncare grea, și tot mai mulți oameni – indiferent de vârstă – aleg în ultimii ani să serbeze Crăciunul având în farfurie cu totul alte preparate decât cele clasice: de la sushi și până la fructe de mare.

Spiritul Crăciunului stă în bucuria cu care mai mulți oameni se strâng la aceeași masă și fiecare savurează ceea ce îi place mai mult. Gusturile sunt diferite, la comun sunt bucuria, râsetele, spiritul sărbătorilor și micile ritualuri de masă, precum atenția pentru detalii, aranjamente și decoruri. De aceea, pentru toți cei care serbează Crăciunul într-un mod puțin mai neconvențional, fiindcă așa au ales și așa se simt bine, avem în cele ce urmează câteva sfaturi practice pentru un Crăciun luminos și fericit: la fel ca în copilărie, dar cu alegeri potrivite stilului lor de viață din prezent.

Așadar, Crăciunul acesta e perfect în regulă SĂ:

  1. GĂTEȘTI SARMALE MAI ”UȘOARE”, DAR GUSTOASE

Indiferent dacă vrei să faci sarmale vegetariene sau pur și simplu sarmale clasice, cu carne, dar cu mai puțină grăsime și calorii, poți avea o masă tradițională mult mai ușoară gătindu-le în vase Zepter. De exemplu într-un Vas Master , unde ele sunt gata în doar 20-30 de minute, deși în mod normal ar necesita 2-3 ore la foc mic.

Sarmalele gătite în vasele Zepter Masterpiece, cu tehnologia unică patentată, sunt mai sănătoase și mai puțin calorice (indiferent dacă alegi varianta clasică sau de post), fiindcă nu ai nevoie să adaugi apă, sare, ulei, condimente sau, așa cum mai fac gospodinele, slănină sau grăsime suplimentară, pentru a „da gust”. Gustul mâncării va fi delicios, fără niciun fel de artificiu care să dăuneze sănătății sau siluetei. Aceasta este magia pe care o pot face vasele Zepter în bucătăria ta, iarna asta.

În acest video, Elena Lasconi și Petra Geric, chef Zepter International, îți exemplifică procedeul gătirii sarmalelor de post, delicioase și gustoase.

 

  1. ÎNLOCUIEȘTI DULCIURILE CU MULT ZAHĂR CU UN DESERT SĂNĂTOS

Gusturile noastre la mâncare sunt diferite, dar tuturor ne place un desert bun. Iar Crăciunul fără ceva dulce și gustos parcă nu e totuși Crăciun. De aceea, chiar dacă ții un regim sever sau pur și simplu vrei să eviți zahărul cu orice preț, există soluții gustoase și sănătoase, pe care le poți prepara cu același aparat multifuncțional: MoreJuicePress.

Indiferent dacă vrei un smoothie, o înghețată sau un suc de fructe, toate se pot face rapid, fără zgomot și cu păstrarea nutrienților la nivel maxim. MoreJuicePress extrage blând sucul, pentru a păstra intacte proprietățile, și valorifică la maximum fructul în sine, inclusiv pulpa uscată, pe care o poți folosi la preparat diferite dulciuri sănătoase. Nimic nu se pierde.

Super-inovația MoreJuicePress este funcția ”frozen”, prin care poți face deserturi în toată regula: înlocuiești sita de presare a fructului cu sita de strivire și MoreJuicePress devine mașina ta proprie de făcut înghețată, cu fructe, lapte de migdale, avocado, cacao și orice alt ingredient dorești. Nu trebuie să mai numeri feliile de cozonac de teama caloriilor: deserturile făcute cu MoreJuicePress sunt gustoase, fără zahăr, fără conservanți și fără vinovăție.

  1. FOLOSEȘTI UN SERVICIU NOU DE PORȚELAN, CARE SĂ DEVINĂ TRADIȚIE

Cele mai frumoase tradiții se nasc din experiențe și din tabieturi care ne fac viața mai frumoasă. Cum ar fi savuratul mesei de Crăciun dintr-un serviciu de porțelan fin, pentru 12 persoane (deci potrivit și pentru cele mai ample mese în familie), cu 68 de piese, inclusiv boluri de supă, sosiere, platouri și tot ce ai nevoie pentru preparate mai complexe. Orice, de la o salată ușoară și până la salată boeuf sau friptură, va fi o sărbătoare dintr-o farfurie de porțelan fin.

Dincolo de aspectul rafinat, ele pot deveni obiecte de tradiție în familie, pentru toate Crăciunurile care vor veni: porțelanul e ars la temperaturi înalte, ca să reziste inclusiv la zgârieturi făcute cu inox, iar motivele sunt pictate manual. În colecțiile Gold, ultimul pas este pictarea manuală cu aur de 22 de carate, deci poți avea cu adevărat niște piese de transmis din generație în generație. Și, oricât de cool și moderni am fi, tuturor ne plac obiectele frumoase și purtătoare de amintiri.

  1. PUI ACCENT PE MICILE DETALII DE LA SERVITUL MESEI

O cafea bună după desert, un pahar de șampanie, un vin fiert, o cupă de înghețată făcută cu MoreJuicePress (ca în rețeta de mai sus)… toate pot deveni ritualuri fine dacă sunt servite în recipientele potrivite. Auzim de multe ori că nu contează obiectele, ci experiențele: perfect valabil, doar că anumite obiecte creează experiențe și bucurii de câte ori le folosești.

Cafeaua de după masa de Crăciun o poți savura într-un set Taiga din oțel inoxidabil, finisat impecabil, care nu reține gustul băuturilor anterioare și vine și cu mici detalii încântătoare, precum lingurițele-pai. Totul pe o tavă luxoasă.

Băuturile au parcă un gust mai bun când ciocnești din pahare elegante precum cele din setul Magic Harmony, iar înghețata făcută cu MoreJuicePress merge mai bine în cupele de înghețată care mențin temperatura, astfel încât să nu fii nevoit să „galopezi” prin desert, ci să-l savurezi cu înghițituri mici și atente, așa cum se face cu orice lucru bun.

  1. ALEGI UN ELEMENT DE DECOR CARE SĂ FACĂ MASA SPECTACULOASĂ

Casele noastre sunt mai colorate ca oricând în perioada sărbătorilor, iar masa din ziua de Crăciun trebuie să fie și ea festivă, tocmai din motivele menționate mai sus: ritualuri, tabieturi, arta mesei. Totuși, aspectul mesei de Crăciun nu trebuie să „concureze” cu bradul și cu restul decorațiunilor festive din casă, nicidecum să fie un mix de culori, volane, globuri și alte lucruri zornăitoare.

Dimpotrivă, poate fi într-un contrast fin și de efect cu restul decorațiunilor din casă, o oază de simplitate elegantă. Pentru asta, ai nevoie în primul rând de un „centerpiece”: o piesă centrală pe care s-o așezi în mijloc și să atragă toate privirile. De vreme ce porțelanurile vor capta deja atenția, îți recomandăm un platou cu design ingenios și minimalist, din oțel inoxidabil șlefuit desăvârșit, pe care să așezi o parte dintre preparate.

La fel cum se întâmplă și cu piesele vestimentare spectaculoase care atrag toate privirile, va fi în mod garantat un subiect de conversație și de curiozitate, prin aspectul deosebit. Ai de ales între un design minimalist, romantic sau industrial-cool, toate în aceeași calitate Zepter.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *