Toamna în casa ta: 5 moduri eficiente de trecere spre sezonul rece

A venit toamna, momentul schimbărilor în program, în ritmul de viață și în treburile casei. Sezonalitatea nu ocolește nimic: de la ingredientele folosite în mâncare, la rețetele mai consistente decât cele de vară sau la reconfigurarea completă a dulapurilor și a cămărilor. Avem câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să navighezi mai ușor drumul de la vară către iarnă.

1. CURĂȚENIA GENERALĂ CU TUTTO LUXO

Gospodinele de pe vremuri transformau acest ritual în traseul inițiatic al fiecărui an, o aventură care dura zile sau săptămâni și care le acapara complet fiecare secundă liberă. Datorită tehnologiei moderne, nu mai este cazul.


Sistemul de curățare Tuttoluxo 6SB de la Zepter arată și ocupă locul unui aspirator obișnuit, dar este de fapt un mic asistent personal care funcționează strict pe bază de apă și abur.

Cu el poți să dezinfectezi cada și chiuveta la 150 de grade, să faci aragazul să strălucească, să faci geamurile lună, să calci haine și să cureți tapițeria fotoliilor și a canapelei, plus multe altele.

Nu e nevoie să mai folosești vreodată incomozii saci de hârtie care, în momentul scoaterii lor din aparat, pot răspândi înapoi praful prin casă. Tuttoluxo filtrează totul printr-un rezervor cu apă, pe care este suficient să-l clătești puțin la finalul curățenei. Atâta tot, pentru toată casa și pentru tot ceea ce presupune curățenia de toamnă. Restul timpului pe care l-ai fi pierdut trebăluind prin casă îl primești cadou… ca să faci ce ai chef cu el.

2. ORDINEA ÎN DULAPURI CU VACSY

O mare bătaie de cap la succesiunea anotimpurilor este schimbatul hainelor de vară cu cele pentru sezonul rece. Nu știm cum se face, dar de fiecare dată ceva ajunge să nu mai încapă în același loc din care l-am scos, totul ajunge mai înghesuit pe rafturi și pe umerașe, iar ceea ce ar trebui să fie un simplu schimb de haine dintr-o parte în alta se transformă într-o operațiune în toată regula, întinsă pe ore și zile.

Cum ar fi dacă n-am mai avea grija spațiului din dulap, fiindcă tot ceea ce acum ocupă un dressing întreg ar ocupa doar… un sfert? Fără să aruncăm nimic, fără să mutăm nimic în altă parte și fără soluții elaborate de depozitare. Doar cu pompa de vidare VacSy și câteva pungi speciale în care punem hainele de vară.

Cu ajutorul pompei scoatem tot aerul din pungă, iar rezultatul este uimitor: trei sferturi din dulap sunt eliberate, hainele nu mai sunt expuse prafului, moliilor și mirosurilor neplăcute, iar la primăvară, când vei dori să le iei din nou la purtare, va fi suficient să desigilezi punga și ele vor fi exact cum le-ai lăsat: curate, parfumate, gata de îmbrăcat. Ce poate fi mai simplu?

3. TRECEREA LA MÂNCARE MAI CONSISTENTĂ, DAR CU PUȚINE CALORII

Odată cu venirea toamnei, avem acces la mai puține legume și fructe proaspete și începem să gătim mai consistent, reintegrând în regimul zilnic alimente tipice pentru sezonul rece: mai multă proteină, carne puțin mai grasă, cartofi, rădăcinoase și alte legume de toamnă.

Asta nu trebuie să însemne nicidecum mai multe calorii sau o mâncare mai puțin sănătoasă și ușoară decât cea de vară. În mod normal așa stau lucrurile, dar vasele Zepter schimbă regulile jocului în bucătăria ta. În vasele Masterpiece Cookware așezi alimentele fără apă, sare, uleiuri sau alte condimente sau prafuri adjuvante de gust.

Nu mai ai nevoie de ele, pentru că gustul și aspectul cărnii sau al legumelor se vor păstra intacte, la fel ca și nutrienții. Practic, se vor găti în „suc propriu”. De ce să adaugi conservanți și calorii în plus, când poți să te bucuri în mod natural de toate proprietățile alimentului pe care-l gătești?

4. VITEZĂ ȘI DESIGN ÎN BUCĂTĂRIE, CU SETUL DE CUȚITE ”RESOLUTE”

Orice chef de top se laudă cu setul lui de cuțite. Ele reprezintă obiectul muncii, ca instrumentul muzical pentru un muzician sau mașina de scris pentru un scriitor. Și tu ești „chef” în bucătăria ta, iar activitățile zilnice de gătit pot deveni mult mai ușoare și plăcute cu un set de cuțite din altă „ligă” decât cele cu care te-ai obișnuit până acum.

Premiat internațional, inclusiv la celebrul concurs de design Red Dot (ca idee, printre laureații Red Dot de-a lungul vremii se află Audi, Apple sau Samsung), setul Resolute are la bază expertiza legendarelor cuțite Felix, produse de la 1790 în Germania, de către artizanul Karl Gustav Felix. Au fost achiziționate ca patent exclusiv de către Zepter în 2012 și se produc în continuare la Solingen, folosind maiștri școliți din tată-n fiu.

Ce e atât de special la ele? Totul. Cuțitele Felix sunt făcute din aliaje speciale, multistratificate, pentru a fi rezistente la folosire îndelungată, tocire și coroziune, iar fiecare bucată trece prin 45 de etape de producție. Când le folosești, mâna se mulează perfect pe cuțit, astfel încât tăierea să se facă rapid și eficient, fără efort, fără a solicita inutil lama. Totul este gândit pentru o mecanică a mișcării cât mai firească și ușoară.

5. ÎNLOCUIEȘTE SALATELE CU SUPELE-CREMĂ, CU MIXSY

Dacă vara este sezonul salatelor și al mâncărurilor light, nu înseamnă că venirea anotimpului rece trebuie să ne schimbe cu totul stilul alimentar. Nu mai avem la dispoziție chiar atâtea „verzituri”, dar putem să ne bucurăm, în locul lor, de un alt tip de aliment foarte hrănitor și ușor: supele-cremă, de toate tipurile și în toate combinațiile de ingrediente.

Cum ar fi să tai legumele, să le pasezi și să le omogenizezi fără să îți umpli bucătăria de farfurii, farfuriuțe și tocătoare, fără efort și zgomot infernal? De la această întrebare a fost gândit MixSy, care poate omogeniza silențios cam tot ce îți trece prin minte: creme, aluaturi, omlete, bucățele de carne pentru sos. Râșnește inclusiv cafea, iar lamele sunt din oțel inoxidabil, ca să poată fi folosit și pentru lichide calde. Practic, tot ce e de mixat, tocat și râșnit dintr-o casă poți face cu el, fără alte „ajutoare”. 

Bonus: dacă restul dispozitivelor clasice se uzează în timp și arată a „vechi”, corpul MixSy e făcut din poliacetal, un compus de 6 ori mai scump, mai rezistent și mai sigur decât polipropilenul din care sunt făcute celelalte aparate. Ideea e să-l ai cât mai mulți ani, fără nicio uzură și fără să-și arate istoria pe care o are în bucătăria ta.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *