Ţine sub control excesul de sebum. Formule naturale eficiente pentru tenul gras.

Ştim că iubeşti sezonul cald cu tot ceea ce are acesta mai bun de oferit – plimbări lungi pe înserat, zile rezervate doar pentru mersul la piscină şi întâlniri cu prietenii, weekend-uri active, pline de voie bună – însă oricât de încântată ai fi de perspectivele care ţi se dezvăluie, trebuie să ţii cont şi de micile probleme de frumuseţe care pot apărea în momente complet neaşteptate. Cea mai des întâlnită este cu siguranţă îngrăşarea excesivă a tenului şi luciul inestetic al acestuia, care favorizează apariţia acneei şi îţi sabotează orice încercare de machiaj, fie el şi minimal. Din fericire, excesul de sebum poate fi ţinut sub control, iar urmând recomandările noastre, vei vedea cât de uşor este să îţi păstrezi tenul proaspăt, curat şi sănătos.

Tenul gras nu este un dat, ci o consecinţă a unor dezechilibre

Chiar dacă te confrunţi de multă vreme cu neajunsurile asociate secreţiei de sebum în exces, asta nu înseamnă că tenul tău a fost dintotdeauna gras sau că aceasta este o condiţie permanentă, care nu mai poate fi schimbată. Nimeni nu se naşte cu un ten uscat, gras, deshidratat sau acneic, ci cu un ten echilibrat care sub influenţa anumitor factori îşi poate modifica condiţia. În cazul particular al tenului gras, factorii cu pricina pot fi atât de natură hormonală (dezechilibre, pilule anticoncepţionale, sarcină etc), cât şi consecinţa unei rutine cosmetice neadaptate la condiţiile de mediu (umiditate accentuată, temperaturi ridicate etc) sau la nevoile tenului în anumite contexte.

În ciuda faptului că în majoritatea timpului tenul tău are o conduită impecabilă, fiind extrem de ascultător şi necreându-ti probleme majore, în lunile cu temperaturi ridicate ai toate şansele să faci cunoştinţă cu o altă latură a “personalităţii” sale. O latură mult mai rebelă, care însă poate fi ţinută în frâu, apelând la o strategie cosmetică bine pusă la punct.

A corecta este vital. A acoperi este doar opţional.

Care este primul gest pe care îl faci atunci când observi că tenul luceşte după nici două ore de la aplicarea produselor de îngrijire sau de machiaj? Cauţi cu repeziciune în geantă pudra compactă cu efect de matifiere. Desigur, în mai puţin de un minut, reuşeşti să elimini luciul inestetic, însă în acelaşi timp contribui fără să îţi dai seama la agravarea problemei. Niciun produs cosmetic nu îţi va stopa producţia de sebum, în schimb anumite soluţii de îngrijire vor reuşi să o echilibreze. Iar asupra acestui aspect trebuie să îţi concentrezi atenţia. A aplica straturi peste straturi de pudră este ce-i drept la îndemână, însă în afara faptului că obţii un ten cu aspect încărcat, contribui cu bună ştiinţă la astuparea porilor (în condiţiile în care foliculii sunt şi aşa obturaţi de cantităţile excesive de sebum) şi la apariţia inflamaţiilor, a punctelor negre sau a punctelor roşii purulente.

Cele mai sigure şi inofensive soluţii S.O.S menite să amelioreze problema din punct de vedere estetic sunt şerveţelele matifiante, care înlătură luciul tenului fără a-i afecta echilibrul. Noi îţi propunem însă o tactică cu rezultate garantate, prin care poţi corecta şi preveni tendinţele seboreice ale tenului, astfel încât să uiţi de existenţa pudrei sau a pachetului de “blotting papers”.

1. Tratează-ţi tenul cu blândeţe

Puţină delicateţe asociată rutinei zilnice de îngrijire a tenului, face toată diferenţa atunci când vine vorba de rezultate concrete. Mai precis, de acele rezultate la care nu doar speri, ci care chiar se întâmplă. În graba cotidiană, poate omiţi fără să vrei latura “tandră” a cosmeticii la domiciliu şi fie alegi un produs de skincare la întâmplare, gândindu-te că rău nu are ce să îţi facă, fie îl utilizezi incorect, aplicând prea multă presiune sau masand insistent în speranţa că astfel vei spori eficienţa produsului. Îndepărtarea stratului de celule moarte de pe suprafaţa pielii şi curăţarea în profunzime a porilor, reprezintă o etapă esenţială în îngrijirea tenului cu tendinţă de îngrăşare. Succesul depinde însă în egală măsură de formula produsului de exfoliere şi de modalitatea/frecvenţa de utilizare a acestuia.

Pe termen scurt, folosirea unor cosmetice cu ingrediente astringente sau a unor exfoliante cu granulaţie mare, poate părea o idee inspirată. Ce-i drept, elimini luciul de pe faţă şi îţi simţi tenul că “scârţie” de curăţenie. În realitate, absolut toate produsele cu acţiune instant şi care îţi lasă falsa impresie că ajută pe moment tenul, determină o uscare accentuată a pielii şi o secreţie suplimentară de sebum. Prin urmare, nu doar că nu rezolvă problema, ci o agravează. Şi atunci, care este cea mai bună soluţie? Îţi recomandăm ca în fiecare zi (dimineaţa sau seara) să aplici pe tenul demachiat în prealabil, un gel exfoliant blând (poţi încerca Bamboo Exfoliating Gel din gama La Danza), solubil în apă, care nu usucă pielea şi care imprimă o senzaţie îndelungată de confort şi de prospeţime. O cantitate de mărimea unei boabe de fasole este suficientă pentru întreaga faţă, gelul repartizându-se uşor cu mişcări circulare ample şi delicate. Gelul exfoliant cu extract de bambus La Danza prezintă o granulaţie ideală, care nu lezează nici chiar cea mai sensibilă sau fragilizată epidermă şi care curăţă excelent porii, îmbunătăţindu-le astfel funcţionarea (sebumul nu mai rămâne blocat în interior, favorizând pustulele inflamatorii şi acneea). În plus, îţi vei simţi tenul mai neted şi mai suplu, extractul natural de floare de hibiscus din formula gelului, contribuind la catifelarea pielii.

2. Nu ocoli măştile faciale

O mască facială corect aleasă şi corelată cu nevoile tenului, reprezintă cel mai bun tratament de reechilibrare a ph-ului. Şi nu numai. În cazul tenului gras sau cu tendinţă de îngrăşare, măştile pe bază de argilă fac adevărate minuni, înlăturând impurităţile şi menţinând în acelaşi timp nivelul optim de hidratare. Le poţi utiliza de două-trei ori pe săptămână, având grijă să le aplici într-un strat subţire şi să le îndepărtezi apoi cu apă călduţă.

Fabricată în Elveţia, masca cu argilă Swisso Logical detoxifică pielea, ajutând la extragerea impurităţilor blocate în interiorul porilor, revigorează epiderma şi contribuie la restabilirea filmului hidrolipidic normal. Mai mult decât o mască cu rol de purifiere, Swisso Logical Clay Mask acţionează ca un tratament intensiv fortifiant, întărind mecanismul natural de apărare al pielii, stimulând procesele regeneratorii şi îmbunătăţind comunicarea la nivel celular. Rezultatul: un ten mai curat, mai sănătos şi mai echilibrat.

 

3. Asigură-te că ai pielea bine hidratată

Cea mai mare greşeală pe care o poţi face dacă te confrunţi cu exces de sebum este să îţi privezi pielea de hidratare. Aşa cum am subliniat în rândurile anterioare, glandele sebacee produc şi mai mult sebum în urma deshidratării, de aceea menţinerea unui echilibru lipidic la suprafaţa epidermei face ca excesul de sebum să fie ameliorat.

Atât pentru zi, cât şi pentru seară, îţi recomandăm să alegi texturi lejere, care se absorb cu uşurinţă în piele şi care nu conţin ingrediente cu potenţial inflamator sau de blocare a porilor. Gelul cremă pentru matifiere Garden Heart din gama Swisso Logical Active Spa, ajută la refacerea de durată a echilibrului cutanat al pielii cu imperfecţiuni, contribuie la reducerea aspectului porilor dilataţi şi la echilibrarea cantităţii de sebum, reîmprospătează şi hrăneşte pielea, lăsând-o netedă şi catifelată.

Ce mai poţi face:

  • Include în meniul zilnic mai multe legume şi fructe (vitamina A ajută la diminuarea secreţiei de sebum) şi redu pe cât posibil condimentele şi mâncărurile picante care fac ca pielea să transpire şi să secrete mai mult sebum.
  • Consumă cel puţin doi litri de apă zilnic. În acest fel vei elimina mai uşor toxinele din organism.
  • Evită loţiunile solare care au în compoziţie uleiuri sau substanţe grase.
  • Ţine la îndemână un spray cu apă termală. Te ajută să reechilibrezi ph-ul pielii şi o reîmprospătează.
  • Ai mare grijă ce îţi atinge faţa. Mâinile şi părul (mai ales dacă este gras) trebuie să ia cât mai puţin contact cu tenul.

Descoperă cosmeticele potrivite pentru îngrijirea tenului tău în showroom-ul Zepter (Blv. Unirii, nr.70) şi online pe shop.zepter.ro.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *