Temperatura la care gătești îți influențează sănătatea

Auzim multe despre impactul temperaturii de gătit asupra organismului nostru, însă doar Zepter a reușit să transforme o realitate științifică într-un mod de viață ușor de adoptat și de ținut pentru totdeauna. Îți argumentăm exact de ce se întâmplă asta.

Cu câteva decenii în urmă, să-i spui unui gurmand că mâncarea gătită timp îndelungat sau prăjită prea tare este nesănătoasă ar fi echivalat cu un adevărat cataclism. Lumea se împărțea în mâncăruri mai gustoase și mai puțin gustoase și cam pe-acolo se termina dezbaterea. Orice alte detalii în afară de gustul bun erau prea puțin importante. 

Ulterior, au intrat în scenă ingredientele sănătoase și teoriile despre importanța lor, dar chiar și așa tehnicile de gătit au rămas o constantă intangibilă: dacă alimentul era sănătos, indiferent de felul de gătire se considera că și rezultatul din farfurie debordează de sănătate. Chiar dacă legumele se dezintegrau de atâta fiert și friptura era aproape carbonizată, se vorbea cu seninătate despre carbohidrați și proteine ca și cum nimic n-ar fi fost în neregulă.

Lucrurile s-au schimbat radical în ultimii zece ani, când informații și argumente științifice despre gătitul la temperaturi scăzute au început să apară pentru prima dată la îndemâna publicului. Nu pentru că ar fi vreo modă sau trend, ci pentru că, este dovedit științific: când gătești un aliment la o temperatură scăzută, nutrienții se păstrează mult mai bine, iar impactul asupra organismului este mult mai bun.

Și viceversa: cu cât tratăm termic un aliment pe o perioadă mai îndelungată și la o temperatură mai mare, cu atât rezultatul își pierde din savoare, dar și din nutrienți. E suficient să ne gândim la cartofi, care pot deveni dintr-un aliment foarte gustos și sănătos un junk-food de primă clasă prin procedeul de prăjire sau la acroleină și alți compuși toxici și chiar cancerigeni care se formează la prăjirea în ulei la temperaturi foarte înalte.

Din păcate, gastronomia autohtonă este încă tributară tehnicilor de gătit întinse pe ore, cu prelucrare termică extremă, dar intrarea principiilor filozofiei vegane în mentalul colectiv și accesul la informație înclină tot mai mult balanța de preferințe a oamenilor.

Practic, generațiile tinere nu se mai regăsesc în „mâncarea gătită” în stilul clasic al copilăriilor noastre, oricât de gustoasă sau de încărcată de nostalgie ar fi aceasta, ci își doresc cu totul altceva: mâncare sănătoasă, echilibrată, cu valoare nutrițională, nu doar dătătoare de plăcere pentru papilele gustative. Aici, vasele Zepter, create în urmă cu 31 de ani, au fost deschizătoare de drumuri cu mult înainte ca această tendință să devină un fenomen în toată regula.

Cum a patentat Zepter gătitul la temperatură joasă

Practic, vasele Zepter au fost gândite pornind exact de la ideea că alimentele gătite la temperaturi joase păstrează mai bine nutrienții și că un corp sănătos are nevoie de o alimentație cât mai bogată în acești nutrienți. Nevoia dictează produsul, iar vasele Zepter au fost create pentru a răspunde acestei nevoi de sănătate. 

Toate vasele Zepter au o bază compactă Acuterm, patentată, care acumulează căldura într-un interval foarte scurt și, odată declanșat procesul de gătit, permite apoi ca alimentele să fie preparate la temperaturi mult mai joasedecât cele obișnuite. 

Practic, după ce ai atins o anumită temperatură, poți da totul la foc foarte mic (și la temperatură la fel de mică), pentru că în interiorul vaselor închise ermetic s-a declanșat deja procesul de gătire: aburul rezultat din contactul alimentelor cu suprafața încinsă a vasului se ridică și condensează la impactul cu capacul ermetic (care este mai rece decât restul vasului) și picură înapoi pe mâncare. Procesul continuă până la prepararea perfectă a alimentelor, fără să necesite  adăugarea de apă suplimentară.

Ce dovezi concrete avem la dispoziție

Chiar dacă orice producător poate susține că produsul său este cel mai bun pentru sănătate, sistemul Zepter este singurul sistem de gătit din lume care a fost testat oficial din punctul de vedere al valorilor nutriționale, de către Universitatea din Milano. Astfel, rezultatele de mai jos, privind valorile nutriționale și proprietățile organoleptice (formă, gust, culoare) sunt dovedite științific.

Când gătești la temperatură joasă, sănătatea ta are de câștigat în patru feluri diferite:

  1. Mănânci cu mai multă plăcere orice preparat

Este dovedit că hrana arată mai bine când e gătită la temperatură mai joasă, adică se păstrează culoarea, forma și textura și, brusc, tot ce ai în farfurie este mult mai apetisant, chiar dacă este doar un bol cu legume sau orice alt lucru pe care-l considerai până acum o banală garnitură. Este dovedit că „mâncăm” și cu ochii, iar privirea noastră va transmite creierului semnale mult mai bune legate de ceea ce se află în farfurie.

2. Mănânci cu mai puține calorii

Tot datorită gătitului la temperaturi mai joase, simți aroma naturală a ingredientelor, fără a mai fi nevoie să adaugi din plin sare, piper, condimente, uleiuri și alte substanțe care să dea gust. Automat, totul este mai puțin caloric și la fel sau chiar mai gustos decât înainte.

3. Mănânci mai puțin cantitativ și mai gustos

Păstrând aroma originală a ingredientelor și aspectul apetisant al acestora, mâncarea din farfurie te va inspira să te bucuri mai mult de fiecare înghițitură. Automat, vei mânca mai puțin și mai bun. Ah, iar tot procesul de gătit va dura și mai puțin, așa că vei economisi inclusiv o parte din timpul pierdut până acum în bucătărie.

4. Te bucuri de beneficiile nutriționale

Poate cel mai important aspect al gătitului în vase Zepter este faptul că preparatele sunt mai sănătoase. Vitaminele, mineralele, proteinele și oligoelementele se păstrează în procentaj mai mare, iar compusul toxic de care vorbeam mai sus, acroleina, nu se mai formează la temperaturi scăzute.

Concret, vitamina A se păstrează în alimentele gătite în vasele Zepter în procent de 62%, față de un vas tradițional, unde se păstrează doar în proporție de 36%. 

Calciul se păstrează în alimentele gătite în vasele Zepter în procent de 88%, față de un vas tradițional, unde se păstrează în proporție de 25%. 

Fierul – care se pierde cu totul în gătitul tradițional – se păstrează în procent de 83% în alimentele gătite în vasele Zepter.

Fosforul se păstrează în procent de 83% în alimentele gătite în vasele Zepter, față de cele tradiționale unde mai rămâne doar în proporție de 19%.

Bref: temperatura scăzută face alimentele să fie mai gustoase, mai sănătoase și cu mai puține calorii și scoate din joc inclusiv compușii toxici care ne amenință sănătatea. Pentru că informația chiar înseamnă putere în zilele noastre, de ce să nu folosești accesul la informații și la produse revoluționare precum vasele Zepter în favoarea ta?

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *