Friptură de curcan cu glazură de miere și grapefruit

De multe ori prepararea unui curcan întreg, pur și simplu nu este cea mai bună variantă. Poate ai un cuptor prea mic sau poate nu o să ai atâția musafiri anul acesta pe cât te așteptai. Așadar, mergând pe principiul că pregătirea unei păsări întregi nu este o necesitate, am ales să gătim doar pieptul și pulpa.

Bineînțeles, nu putem să trecem cu vederea peste sos și glazură, care vor da preparatului nostru un minunat aspect brun auriu (pentru o explozie fantastică de arome, vă recomandăm să marinați bucățile de curcan cu o zi înainte).

Adăugați puțină garnitură și o companie plăcută și cu siguranță o să vă alegeți cu o masă de sărbători peste măsură de copioasă!

INGREDIENTE (6-8 porții)

  • ½ a piept de curcan (aprox. 1.5 kg)
  • 1 pulpă de curcan
  • 2 linguri muștar
  • 2 linguri miere
  • ulei de măsline
  • 2-3 căței de usturoi
  • 3-4 morcovi
  • 2-3 cepe
  • 200-300 ml vin alb

Pentru glazură

  • 1 cub de unt
  • 2 linguri de miere
  • sucul de la 1 grapefruit

Pentru sos

  • grăsimea topită de la curcan
  • 200-300 ml borș de pui sau curcan
  • 2 lingurițe făină
  • apă

MOD DE PREPARARE

  • Amestecați muștarul, mierea, usturoiul tocat și uleiul de măsline și marinați carnea de curcan cu o zi înainte de preparare. Depozitați carnea într-un recipient VacSy pe care îl puneți apoi la rece în frigider.

  • Chiar înainte de a aprinde focul/plita, tăiați morcovii și cepele în bucăți potrivite și așezați-le în vasul Masterpiece Grill  Z-V3025Z de 2.5 litri, rece.
  • Așezați carnea peste legume, asezonați cu piper și adăugați vinul alb.
  • Acoperiți grill-ul cu un capac sau foaie de aluminiu. Introduceți vasul în cuptorul pornit la 160°C timp de aproximativ o oră și jumătate. Apoi ridicați temperatura la 180°C și continuați procesul de gătire pentru încă 45 de minute.
  • În acest timp începeți să pregătiți glazura. Adăugați untul, mierea și sucul de grapefruit în vasul pentru sosuri Z-1620-SC, alintat și sub denumirea de Mica prințesă, și amestecați până când obțineți consistența unui sirop (durează doar câteva minute).
  • După ce s-au scurt cele 45 de minute și curcanul este gata, scurgeți grăsimea lăsată pe fundul grill-ului într-un bol. Apoi ungeți curcanul cu glazură.

  • Ridicați temperatura la 200°C.
  • Continuați să adăugați glazură la intervale de 5 minute până când obțineți culoarea dorită. Odată ce sunteți mulțumiți de culoare, scoateți vasul din cuptor și lăsați preparatul să se liniștească.
  • Acum, pregătiți sosul. Amestecați grăsimea de curcan cu zeama de pui/curcan, făină și apă, cât este nevoie. Gătiți sosul la foc mic (90°C pentru plita cu inducție), amestecând constant.
  • Feliați carnea de curcan.

  • Pentru un plus de eleganță și savoare așezați feliile de carne pe farfuriile de porțelan Zepter Royal Gold Bordeaux și serviți sosul în sosiera setului.

Sfatul bucătarului: Nu uitați că sosul se va îngroșa pe măsură ce se răcește. Pentru a obține consistența optimă, vă sfătuim să îl amestecați doar până ingredientele se topesc și capătă o consistență lichidă.

 

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *