Cum să gătești simplu și ușor când habar nu ai de gătit

O parte din echipa care se ocupă de „culisele” platformei WAW România a primit cu zâmbetul pe buze ideea de a găti câteva preparate în vasele Zepter. Amatori pasionați, dar neîndemânatici, după câteva ore în bucătăria Zepter am descoperit că suntem un pic mai talentați la gătit decât am fi crezut vreodată.

Ca toți oamenii vremurilor noastre, iubim mâncarea bună, ne place ideea de tabiet culinar, și ducem un stil de viață unde accesul la informații gastronomice e mai simplu ca oricând: de la emisiuni TV la bloguri de cooking și de la tutoriale pe înțelesul tuturor până la cărți scrise de marii maeștri ai bucătăriei.

Totuși, chiar și în această abudență de informație apar elemente de nuanță care fac diferența între reușită și eșec: timpul, îndemânarea, faptul că pentru cineva care n-a mai gătit niciodată totul pare complicat și ermetic. Plus, un detaliu esențial: faptul că instrumentele potrivite din bucătărie fac jumătate din treabă. Sau, dacă nu sunt cele potrivite, îți fac misiunea de două ori mai grea.

Gătitul de la zero la infinit

Când ne apucăm de ceva complet nou e ca și cum ne-am găsi într-o pădure mare, în care ne putem duce în orice direcție și putem explora tot ce ne dorește inima, dar unde săgețile și indicatoarele sunt făcute mai degrabă „pentru cunoscători”. Ce se întâmplă cu începătorii, cei care habar nu au cum arată o busolă și încotro e nordul?

Exact așa stau lucrurile în cazul unui începător într-ale gătitului: totul pare greu, instrumentele de bucătărie sunt multe și cu funcții incerte, există sute de reguli și tehnici, iar expresii de tipul „apreciați din ochi culoarea”, „adăugați după gust”, „verificați cu furculița” sunt cea mai scurtă cale spre dezastru. Cum să apreciezi ceva „din ochi” dacă nu ai repere despre cum ar trebui să fie?

Tocmai de asta, experiența noastră în bucătăria Zepter a fost o revelație. Chiar nu e un cuvânt mare. Revelație se cheamă atunci când ți se dărâmă un mit, cum că un anumit lucru e „prea simplu ca să fie adevărat”. Cu Zepter gătitul este mai simplu decât am fi crezut, fiindcă vasele sunt suficient de complexe și atent-gândite încât partea complicată revine instrumentului, nu omului care-l folosește.

De ce e atât de simplu să gătești cu Zepter?

  • Vasele Zepter au funcții clare și principii de folosire certe, pe care le primești într-o broșură detaliată la momentul achiziției vasului. În funcție de ceea ce prepari – carne, legume, paste sau orice altceva – știi că trebuie să lași vasul un anumit număr de minute la foc ridicat, după care scazi temperatura și mai lași câteva minute la temperatură joasă. Nu trebuie să „ghicești”, e suficient să aplici ceva clar-stabilit, iar imaginația să ți-o folosești la alegerea preparatului și la combinațiile de alimente. Partea „tehnică” e asigurată;
  • Pentru că cea mai mare parte a procesului de gătit se face la temperatură joasă, alimentele își păstrează nutrienții și aromele, fără să fie nevoie de sare sau adjuvanți de gust. Prin urmare nu e nevoie să fii „artist” cu condimentele și nu trebuie să dai tu gust mâncării: ea are gust din start, unul natural și sănătos;
  • Nu trebuie să stai să păzești vasele cu coada ochiului. Gătind în vase Zepter, nu ridici capacul și nu te uiți din 5 în 5 minute, fiindcă însuși principiul de cooking Zepter se bazează pe circuitul închis: dacă ridici capacul încetinești procesul, așa că… de ce ți-ai complica viața singur? Pur și simplu aștepți să treacă minutele cu pricina, ridici capacul și savurezi mâncarea.
  • Procesul în sine durează atât de puțin încât nu mai ai scuza lipsei de timp. Nu știm alții cum sunt, dar noi ne-am folosit de multe ori de acest pretext pentru a comanda ceva sau a mânca în oraș, gândindu-ne că tot procesul de gătit o să ne ia câteva ore bune de înghițit în sec în fața oalelor. În 20 de minute poți găti cel puțin două feluri de mâncare într-un vas Zepter, așa că din momentul în care ți s-a făcut foame până când te poți așeza la masă pentru a-ți savura creația culinară abia ai timp să te dezmeticești.

Iată ce am gătit:

Sorin Duțoiu a gătit un delicios burger în stil Zepter

Diana Cosmin a gătit pește cu legume

 

Christian Stan a gătit clătite light cu înghețată de fructe

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *