ArtZept: Cum se reinventează ramele tablourilor?

ARTZEPT: Cum se reinventeaza ramele tablourilor?

Anual, Zepter acordă un premiu internațional de design, pe o temă mereu surprinzătoare și ingenioasă: de la cookie jars până la solnițe și de la cești de ceai la cutii de depozitare. La cea mai recentă ediție ArtZept, patronată de însăși Madlena Zepter, tema au reprezentat-o… ramele. Ce design spectaculos se poate naște dintr-o ramă?

La fel de discretă precum soțul ei Philip Zepter, fondatorul brandului de lifestyle Zepter, Madlena Zepter este o prezență binecunoscută în lumea artei contemporane și a designului, fiind printre cele mai active exponente ale „mecenatului” modern european. ArtZept, competiția anuală de design instituită de Zepter în 2004, are ca premiu 10.000 de euro și este doar una dintre inițiativele Madlenei Zepter.

Absolventă de filologie, Madlena trăiește între Monaco, Paris și orașul său natal Belgrad, acesta din urmă fiind principalul destinatar al proiectelor sale culturale. De la prima casă de licitații din Serbia, Madl Art, la galeria de artă Zepter sau la prima operă privată din Balcani, Madlenianum, toate au căpătat câte o viață proprie în ultimele decenii, devenind mici fenomene la nivel local și regional. Mai mult, antreprenoarea este sponsorul principal al unui premiu literar în Serbia și a unui „Prix Litteraire Europeen” care îi poartă numele.

ARTZEPT 2016

Ediția 2016 ArtZept, premiul de design care se desfășoară anual de 13 ani încoace, și-a ales ca temă ramele. Motivul este simplu și ofertant: dacă bolurile, cutiile, sertarele și obiectele de mobilier sunt făcute pentru a înmagazina în ele lucruri materiale, cele mai prețioase posesiuni ale noastre sunt amintirile intangibile, cele care ajung „depozitate” strict în dreptunghiul unui tablou sau al unei rame foto.

ISTORIA RAMELOR

Deși este un obiect omniprezent în orice casă modernă, ramele sunt mult mai vechi decât ne putem imagina. Nu doar că existat încă dinainte de apariția fotografiei, dar cele mai vechi rame par să fi fost create în Egiptul Antic, pentru a separa scenele în desenele rupstre egiptene și grecești. Totuși, cea mai veche ramă în sensul pe care-l dăm astăzi cuvântului datează dîn secolul 2 î.Hr și este un element decorativ din lemn prins în jurul portretului unei mumii dintr-un mormânt egiptean.

DE CE SUNT ACTUALE?

De vreme ce forma, stilul și funcțiile lor intrinseci s-au schimbat atât de mult de-a lungul secolelor, acum, în epoca fotografiei digitale și a internetului care ne aduce totul la distanță de un clic, la ce ne mai trebuie ramele? Cum le putem reinventa și ce așteptăm de la ele? Aceasta a fost provocarea lansată artiștilor în cadrul celei mai recente competiții ArtZept.

Foto: pixabay.com

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *